Bukmeikeru prognozes: Vai Rīgas mērs Ušakovs paliks amatā?

© SCANPIX

Par spīti "Rīgas satiksmes" korupcijas skandālam, Rīgas mērs un partijas "Saskaņa" vadītājs Nils Ušakovs vismaz tuvākajā laikā amatu galvaspilsētā nezaudēs, uzskata "Betsafe" bukmeikeri. Iespēju, ka Ušakova ēra Rīgas domes vadībā beigsies līdz 14. februārim, bukmeikeri novērtējuši ar 40% varbūtību.

Lai gan Rīgā skandālu nav trūcis, Nila Ušakova krēsls tik ļodzīgs, kā šobrīd, vēl nav bijis. "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena aizvešana rokudzelžos tieši norāda uz Ušakova vismaz politisko līdzatbildību iespējamajos noziegumos, jo tieši mērs ir "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētājs. Turklāt fakts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs izmeklēšanu veic par veseliem trim daudzmiljonu iepirkumiem vairāku gadu laikā norāda, ka korupcija pašvaldības dāsni dotētajā uzņēmumā varētu būt sistēmiska.

Ušakovu atkāpties aicinājušas arī valsts augstākās amatpersonas - Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Ministru prezidents Māris Kučinskis. Tomēr mērs joprojām bauda savas partijas un "Gods kalpot Rīgai" deputātu atbalstu domē, kas ļāvis jau divas reizes izturēt uzticības balsojumus. Pie tam "sitienu uz sevi" domes vadībā ir uzņēmies Ušakova vietnieks Andris Ameriks, atkāpjoties no amata. Līdz ar to iespēja, ka Ušakovs pārdomās un tomēr atkāpsies pats, ir niecīga, uzskata bukmeikeri.

Arī mēģinājumi Ušakovu gāzt pagaidām ir iestrēguši. Zaļo un zemnieku savienības atturības dēļ valdība ir atteikusies skatīt Nacionālās apvienības vadītās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Ministru prezidents Kučinskis šaubās, vai domes atlaišanai ir juridisks pamats. Nav gan izslēgts, ka domes atlaišanu varētu atbalstīt nākamā valdība, it īpaši gadījumā, ja tajā nebūs ZZS. Ušakovs gan ir apliecinājis, ka šādā gadījumā vērsīsies Satversmes tiesā, kas procesu vismaz ievilktu.

Līdz ar to "Betsafe" vērtējumā vismaz līdz Valentīndienai Rīgas domes vadības groži joprojām būs Nila Ušakova rokās. Bukmeikeri uzskata, ka vienīgais, kas šobrīd spētu Ušakovu gāzt no amata, ir jauni fakti "Rīgas satiksmes" krimināllietā, kas korupcijas skandālā jau tiešā veidā iepītu arī mēra vārdu.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.