Vilks: Arī citās LNB filiālēs var veidoties bīstamas situācijas

Arī citās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) filiālēs var rasties bīstamas situācijas, līdzīgi kā LNB galvenajā grāmatu krātuvē, kur ielūza grīda un grāmatas iekrita pagraba stāvā.

Kā šodien intervijā Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumam "900 sekundes" teica LNB direktors Andris Vilks, problēmas var rasties Krišjāņa Barona ielā 14, piektajā stāvā, Tērbatas ielas Muzikoloģijas nodaļā, kā arī Anglikāņu ielā, kur esot vissliktākā situācija.

Vilks informēja, ka joprojām pēc avārijas evakuētās 80 000 krātuves grāmatas nav pieejamas lasītājiem.

LETA jau ziņoja, ka LNB galvenajā grāmatu krātuvē 18.jūnijā ielūza grīda un aptuveni 1200 ārzemju literatūras jaunākās un lasītāju vispieprasītākās grāmatas iekrita pagraba stāvā. Bīstamā situācijā atradās vēl ap 80 000 krātuves grāmatu, kas bija iegruvuma tuvumā. Grāmatas no bīstamās vietas tika evakuētas.

Grāmatu evakuācija no krātuves tika pabeigta 22.jūnijā. Pateicoties lielajai brīvprātīgo atsaucībai, darbus izdevās pabeigt ātrāk, nekā iecerēts, un pēdējās grāmatas glābtas, jau dziedot Jāņu dziesmas.

Grāmatu evakuācijā piedalījās vairāk nekā 300 cilvēku - LNB un VUGD darbinieki, karavīri un brīvprātīgie. Brīvprātīgo palīdzība LNB būs nepieciešama arī izglābto grāmatu pārvešanai uz citām telpām.

Bibliotēkas ēkai Krišjāņa Barona ielā 14 šogad aprit 100 gadi. Aptuveni puse no ēkas ir valsts VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdījumā un apsaimniekošanā un ir nodota bibliotēkai lietošanā. Pārējā ēkas daļā atrodas privatizēti dzīvokļi. Avārijā cietusī daļa ir piebūve ēkas pagalmā. Grāmatas iekrita piebūves pagrabā, kas nav bibliotēkas lietošanā.

Svarīgākais