Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Aizdevēji "Rīgas satiksmē" interesējas par situāciju saistībā ar korupcijas skandālu

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Aizdevēji pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" interesējas par situāciju saistībā ar korupcijas lietu, izriet no uzņēmuma pagaidu valdes vadītāja Anrija Matīsa teiktā Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa".

Matīss atzina, ka ir saņemta vēstule no Ziemeļu Investīciju bankas un ne tikai. No viņa teiktā var secināt, ka līdzīgi kā tas ir līdzīgos gadījumos vēstulēs izteiktas bažas par situāciju un lūgts skaidrot, kādas būs preventīvas rīcības un "kas vispār tagad notiek".

"Galvenais uzdevums šajā situācijā ir pārliecināt, ka šie korupcijas riski tiek "menedžēti", ka šie līgumi tiek pārvērtēti," sacīja Matīss, piebilstot, ka tieši tāpēc viņš trešdien ticies ar vienu no vadošajām starptautiskajām auditorkompānijām Latvijā. To paredzēts piesaistīt, lai "noņemtu šaubas, ka šie korupcijas riski turpinās", uzsvēra pagaidu valdes vadītājs.

Viņš norādīja, ka "Rīgas satiksmei" ir ļoti daudz aizdevumu, ar ko tiek finansēta autoparka nomaiņa.

Tāpat Matīss atzina, ka lielākais risks ir, ka aizdevēji visu aizdoto naudu uzreiz prasīs atdot.

Viņš arī norādīja, ka šīs nedēļas laikā pagaidu valdei kapitāldaļu turētājam ir jāsagatavo ziņojums par situāciju. Tas arī tikšot izdarīts.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Lietā aizturētas septiņas personas, tostarp pašvaldības uzņēmuma bijušais vadītājs Leons Bemhens, kuram tagad kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Saistībā ar notikušo arī atkāpusies visa "Rīgas satiksmes'" līdzšinējā valde, bet darbu sākusi pagaidu valde.

Uzņēmuma valdē strādāja no valdes priekšsēdētāja amata atstādinātais Bemhens, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle.

Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vadīs bijušais satiksmes ministrs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie "Rīgas satiksmes" darbinieki - Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.