Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ušakovs likumprojektu par domes atlaišanu dēvē par Nacionālās apvienības politisko šovu

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Vides un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu ir pamatots nevis ar tiesiskiem, bet politiskiem apsvērumiem. Tas satur daudz apgalvojumu, kas netiek pamatoti ar konkrētiem faktiem, - uzskata Rīgas dome.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka “gatavojot likumprojektu, tika vērtēts, ka gan par Rīgas domes darbu kopumā, gan arī atsevišķu Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersonu darbību Ministrijā saņemti daudzi privātpersonu un domes deputātu iesniegumi, kuros norādīts uz iespējamiem pārkāpumiem.” Turpmākais likuma anotācijas teksts nesatur nekādu konkrētu informāciju, kas apstiprinātu un pierādītu šādu pārkāpumu esamību.

Likuma “Par pašvaldībām” 49.panta pirmā daļa nosaka, ka nelikumīgu domes izdoto saistošo noteikumu vai citu normatīvo aktu darbību ar motivētu rīkojumu aptur vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. Šīs pilnvaras ministrs ir izmantojis vienu reizi attiecībā uz Rīgas domes grozījumiem Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumā. Pēc minētā rīkojuma Rīgas dome izdarīja izmaiņas pašvaldības nolikumā, novēršot ministra rīkojumā norādītos trūkumus.

Izņemot iepriekš minēto gadījumu, likumprojekta anotācijā nav norādīts neviens Rīgas domes pieņemts nelikumīgs lēmums vai izdoti nelikumīgi saistošie noteikumi. Ja tādi būtu bijuši, ministram būtu bijis jārīkojas atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 49.panta pirmajā daļā noteiktajam.

Attiecībā uz anotācijā minētajiem pārmetumiem par to, ka Rīgas dome nav nodrošinājusi labu pārvaldību Rīgas pašvaldības sabiedrībā ar ierobežotu atbildību “Rīgas satiksme” un nav pienācīgi pildījusi likuma “Par pašvaldībām” 14.panta otrās daļas 3.un 6.punkta prasības, argumentiem jābūt pamatotiem ar konkrētiem faktiem, nevis atsaucēm uz plašsaziņas līdzekļos publicētiem viedokļiem un vārdos neminētu Rīgas domes deputātu iesniegumiem.

Līdz ar to neizpildās likuma “Par pašvaldībām” 91.panta pirmās daļas 1.punktā norādītais nosacījums domes atlaišanai. No anotācijas nevar secināt, kādā veidā Rīgas dome atkārtoti ir nepildījusi vai ir pārkāpusi Satversmi, likumus vai Ministru kabineta noteikumus, kā arī nav minētas konkrētas pārkāptās tiesību normas. Vispārīga norāde uz normatīvo aktu un valsts pārvaldes principu pārkāpšanu nevar būt par pietiekamu pamatojumu likumīgi ievēlētas pašvaldības domes atlaišanai, uzskata Rīgas dome.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ir pamats apgalvot, ka likumprojekta tapšanas patiesie motīvi ir vēlme politiski izrēķināties ar Rīgas domes pozīcijas partijām, ko apliecina fakts, ka likumprojekts sagatavots tieši pēc 2018.gada 15.decembrī notikušā partijas “Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”” kongresa.

“Notiekošais ir Nacionālās apvienības politiskais šovs. Likumprojekta teksts ir juridiski nepamatots, tas ir sagatavots pa nakti pēc partijas kongresa norādījuma,” uzskata Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs.

Ziņu aģentūra LETA šodien jau vēstīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) valdībā iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurā atrunāts arī domes turpmākais darbs tās atlaišanas gadījumā, pavēstīja ministra preses pārstāve Santa Vaļuma.