Dabas zinātņu kabineti var palikt neremontēti

Nevērtējot pēc loģikas, bet tikai matemātiski – pēc punktiem, konkursā par tiesībām remontēt 49 Rīgas skolu 296 dabas zinātņu kabinetus par uzvarētāju tika atzīta firma, kas piedāvā 40 gadu garantiju.

Būvnieki un viņu profesionālās organizācijas atzīst, ka šāds piedāvājums ir absurds. Tā kā šo Rīgas domes konkursu šajās dienās pārsūdzēs, ļoti iespējams, ka līdz mācību gada sākumam kabinetu remonts netiks ne uzsākts, ne pabeigts.

2010. gada 28. jūnijā Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departaments par uzvarētāju konkursā noteica SIA Cēsu būvnieks (CB), ņemot vērā 40 gadu garantiju veiktajam darbam un 30 dienu izpildi. Departamenta sabiedrisko attiecību pārstāve Indra Vilde skaidro, ka iepirkuma komisijai CB piedāvātais renovācijas darbu garantijas termiņš likās nesamērīgi liels. Tāpēc tika lūgta konsultācija Latvijas Būvinženieru savienībā. Eksperts Mārtiņš Draudiņš konstatēja, ka CB savā piedāvājumā ietvēris nepamatoti ilgu garantijas saistību izpildes periodu, kas neatbilst godīgas būvniecības praksei, tāpēc ir izslēdzams no vērtējamo pretendentu saraksta. Komisija par uzvarētāju atzina citu firmu, kas piedāvāja darbus paveikt 60 dienās un lētāk. CB iesniedza sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), un tika pieņemts lēmums pārvērtēt visus piedāvājumus. "Pēc pārvērtēšanas CB piedāvājums izrādījās visizdevīgākais, tāpēc šobrīd IUB mājaslapā CB publicēts kā uzvarētājs," rezumē I. Vilde.

Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) vadītājs Viktors Puriņš ir konkrēts, komentējot šādu piedāvājumu: "Tās ir galīgas muļķības! Ne tās firmas eksistēs, ne būs tāda garantija. Pārējais ir strādāšana uz emocijām." Viņš saka – kabinetu remontam pilnīgi pietiktu ar viena gada garantiju, nav nekāda vajadzība likt uz dullo jebkādu skaitli, pat ne piecus gadus. Taču, vērtējot piedāvājumus, par katru garantijas gadu pienākas konkrēts punktu skaits, kas rezultātā CB piedāvājumu padarīja nepārspējamu. V. Puriņš stāsta, ka līdzīgā veidā kādā konkursā esot sanākusi pat 132 gadu garantija. "Varu teikt, ka firma, kas noteica 40 gadu garantiju, ir uz bankrota robežas, jo grib dabūt [šo pasūtījumu]," viņš pieļāva, vēl nezinot, kura firma vinnējusi domes konkursā. Lai nenotiktu līdzīgi kāzusi, LBA kopā ar IUB ir izstrādājusi konkursu nolikumu standartu. Ja domes konkursa nolikumā būtu noteikts garantijas laika limits, šāda problēma nebūtu radusies.

Konkursa rezultātus pārsūdzēs būvfirma EBS, kas arī piedalījās konkursā. Tās valdes priekšsēdētājs Dzidris Augustinovičs uzskata, ka 30 dienu termiņš ir nereāls, kur nu vēl 40 gadu garantija, tāpēc nav ievēroti godīgas konkurences principi. Arī V. Puriņš lēš, ka minētos remontus var pabeigt 60 dienās, bet ne mēneša laikā. "Pēc diviem gadiem nevarēs pateikt, kur ir dabiskais nolietojums, par ko būvnieks neatbild, un kur – nekvalitatīvs darbs. Visi defekti atklājas divu līdz piecu gadu laikā, pēc tam nevar pateikt, kā tie radušies. Juridiski viņi ir apveduši ap stūri," uzvarējušo konkurentu piedāvājumu vērtē Dz. Augustinovičs.