Šodien Rīgā sākas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki

Šodien Rīgā sākas X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kas ilgs līdz 11. jūlijam.

Svētkos piedalīsies 30 975 dalībnieki, kuri pārstāvēs 1305 kolektīvus. Starp svētku dalībniekiem būs 12 687 koristi, 13 760 tautas deju dejotāji un 4528 citu skolu interešu izglītības kolektīvu dalībnieki.

Šodien Rīgā no rīta ieradīsies tautas deju laureātu kolektīvi, vakarā iebrauks pārējie deju lielkoncerta "Deja kāpj debesīs" dejotāji un sāks ierasties arī koru finālskates dalībnieki.

Šodien plkst.15 VEF Kultūras pilī notiks skolēnu dziesmu un deju svētku atklāšanas pasākums, kurā nominēs svētku virsvadītājus, virsdiriģentus, goda virsvadītājus un goda viesus, kuri ieradīsies ar īpaši greznotu svētku tramvaju.

Pie VEF Kultūras pils tiks izdejotas novadu programmas un spēlēs orķestris. Atklāšanas pasākuma noslēgumā paredzēts tautas deju kolektīvu laureātu koncerts "Tur uzplauka pumpuriņi". Pasākumā piedalīsies arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), izglītības un zinātnes ministre, svētku Rīcības komitejas priekšsēdētāja Tatjana Koķe (ZZS) un svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

Pirmajā svētku dienā notiks arī Dziesmu un deju svētku tradīcijas veidotājiem veltītie piemiņas pasākumi. Plkst.12 I Meža kapos pie kapličas pēc svinīga piemiņas brīža novadu un pilsētu delegācijas kopā ar pasākuma dalībniekiem apmeklēs savu novadnieku atdusas vietas.

Savukārt plkst.15 pasākumu Dziesmu svētku parkā veidos poētisks stāsts par dziesmu un deju svētku tradīciju gadu garumā, par dziesmām un dejām, kuras mainījās līdzi laikam, par svētku veidotājiem, par to, ka ikkatrs svētku mazais un lielais dalībnieks īsteno savus sapņus dziesmā, dejā, skaņdarbā.

Pasākumā piedalīsies tautas deju ansamblis "Uguntiņa", meiteņu koris "Tonika", bērnu un jauniešu koris "Rīga", koris "Accolda", folkloras kopa "Kokle", pūtēju orķestris, teātra "Zīļuks" dalībnieki un Rīgas 6.vidusskolas koris.

Piemiņas pasākumi Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisē pirmo reizi tika iekļauti 1995.gadā - septītajos svētkos. Šogad šī tradīcija tiek turpināta.

Pirmās dienas svētku pasākumi izskanēs plkst.19 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur notiks Bērnu simfonisko orķestru koncerts. Koncertā piedalīsies četri labākie Latvijas bērnu simfoniskie orķestri - Rīgas rajona jauniešu orķestris, Rīgas 6.vidusskolas simfoniskais orķestris, Baldones pilsētas un Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas apvienotais simfoniskais orķestris "Draugi" un Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolas simfoniskais orķestris.

Koncertā skanēs latviešu simfoniskās mūzikas klasika Jurjānu Andreja "Ačikops", Emīla Dārziņa "Melanholiskais valsis", kā arī Antonīna Dvoržaka "Slāvu deja Nr.8", Johannesa Brāmsa "Ungāru deja Nr.1", Ričarda Rodžera mūzika no kino filmas "Mūzikas skaņas" un citas labi zināmas melodijas, kas allaž rada pozitīvu noskaņojumu klausītājiem.

Kā ziņots, X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus organizē Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centrs.

Pirmo reizi svētku vēsturē tie iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010.-2011.gadam, atzīmējot skolu jaunatnes svētku 50.gadadienu un to nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā.

Svarīgākais