Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā notiks Pasaules diabēta dienai veltīti pasākumi

© F64

Šodien Rīgā norisināsies Pasaules diabēta dienai veltīti pasākumi, kuros tiks aktualizēta ģimenes loma pacientu ārstēšanā, atklāta sociāla kampaņa, kā arī piedāvātas speciālistu konsultācijas.

Pasākumā iepazīstinās ar diabēta izplatības statistiku Latvijā un sniegs praktiskus padomus diabēta pacientiem un līdzcilvēkiem, tāpat izskanēs diabēta pacientu pieredzes stāsti un tiks aprakstīta sociālā eksperimenta norise.

Kā informēja biedrības "Latvijas Diabēta centrs" pārstāve Marta Lagzdiņa, lai pievērstu lielāku sabiedrības uzmanību diabēta izplatībai Latvijā un vairotu līdzcilvēku sapratni, biedrība šodien sāks sociālu kampaņu "Stiprāks par diabētu". Kampaņas atklāšana notiks šodien plkst.11 komunikācijas vadības aģentūras "Deep White" birojā.

Pasākumā iepazīstinās ar diabēta izplatības statistiku Latvijā un sniegs praktiskus padomus diabēta pacientiem un līdzcilvēkiem, tāpat izskanēs diabēta pacientu pieredzes stāsti un tiks aprakstīta sociālā eksperimenta norise.

Kampaņa veidota kā sociāls eksperiments, kurā trīs sabiedrībā zināmas personības - Kristīne Garklāva, Magnuss Eriņš un Edgars Bāliņš - savās ikdienas gaitās mēģinās "sadzīvot un mēroties spēkiem" ar diabētu, kura lomā iejutīsies mūziķis, improvizācijas teātra aktieris Nauris Brikmanis.

Pēc Lagzdiņas paustā, eksperimenta dalībniekiem būs iespēja izdzīvot un ar dažādu uzdevumu un pārbaudījumu palīdzību "uz savas ādas" izbaudīt diabēta pacientu ikdienu, tostarp situācijas, kad diabēts ir blakus nepārtraukti, liek par sevi manīt ik uz soļa, pārsteidz brīžos, kad tas tiek gaidīts vismazāk, ievērojami apgrūtinot jebkuru cilvēka darbību un rīcību un dažkārt pat radot ne vien neveiklus, bet arī veselībai un dzīvībai bīstamus brīžus.

Vienlaikus Latvijas Diabēta federācijas prezidente, endokrinoloģe Indra Štelmane informēja, ka šodien no plkst.14 līdz 17 notiks arī informatīvais pasākums Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Centrāltirgus ielā 3 k-3. Pasākuma laikā būs iespējams konsultēties ar speciālistiem, bez maksas noteikt savu holesterīna līmeni, kā arī saņemt kuponus bezmaksas cukura līmeņa pārbaudei.

Pasākumā būs pieejamas arī endokrinologa un uztura speciālista konsultācijas par diabēta profilaksi un ārstēšanu, veselīgu uzturu un fiziskajām aktivitātēm.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2001.gadā Latvijā ar diabētu slimoja 29 492 cilvēki, savukārt 2017.gadā diabēts konstatēts jau 91 571 iedzīvotājam.