Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Piesārņojuma attīrīšanai Rīgā nepieciešami vairāk nekā 75 miljoni eiro

© F64

Rīgas teritorijā prioritāti attīrāmo vietu piesārņošanai nepieciešami vairāk nekā 75 miljoni eiro, secinājuši Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta eksperti.

Šo summu patlaban veido Sarkandaugavas vecupes un Kileveina grāvja sanēšanai nepieciešamais finansējums.

Šo summu patlaban veido Sarkandaugavas vecupes un Kileveina grāvja sanēšanai nepieciešamais finansējums.

Departamenta pārstāvji norāda, ka Rīgas teritorijā lielākā daļa piesārņoto vai potenciāli piesārņoto vietu, kas ir reģistrētas VSIA "Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" reģistrā, atrodas privātīpašumā, bet pašvaldībai piederošā teritorijā pilnībā vai daļēji atrodas četras šādas vietas.

Departamenta vērtējumā prioritāri attīrāms un sanējams būtu Sarkandaugavas kanāls, kura sanācijai ir izstrādāts sanācijas projekts. Kā nākamo vajadzētu attīrīt Kileveina grāvi, pēc tam - bijušo atkritumu izgāztuvi Bieķengrāvī, kā arī bijušo "Latvijas naftas" degvielas uzpildes stacijas vietu Duntes ielā 15.

Pēc Rīgas domes Vides pārvaldes vadītājas Evijas Piņķes paustā, Kileveina grāvim ir veikta piesārņojuma areāla un rakstura izpēte, kā arī izstrādāts sanācijas projekts. Līdzīgi kā Sarkandaugavas kanālā arī Kileveina grāvī lielākā daļa piesārņojuma ir nogulumos un dūņās.

"Veikta izmaksu kalkulācija, lai likvidētu piesārņojumu un kopējā summa ir apmēram 32 miljoni eiro. Saskaņā ar departamenta rīcībā esošo informāciju Pilsētas attīstības departaments Kileveina grāvja sanāciju virza kā vienu no projektiem Eiropas savienības finansējuma saņemšanai," norāda Piņķe.

Abas pārējās vietas - Bukaišu ielas bijusī izgāztuve pie Bieķengrāvja un Zemes gabals Bukultu un Duntes ielas stūrī - esot vairāku īpašnieku teritorijā, kur pašvaldībai pieder tikai daļa no piesārņotās vietas. Lai veiktu sanāciju šīm vietām ir nepieciešams zemju īpašniekiem vienoties par izmaksu segšanu un darbu organizāciju.

"Šajā jautājumā departaments ir nosūtījis vēstuli Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālajai vides pārvaldei ar viedokli, ka pašvaldība ir gatava iesaistīties piesārņojuma izpētes un likvidācijas darbos, ja tiek nodrošināts, ka sanācijas procesā piedalās visi piesārņotās vietas īpašnieki," sacīja Piņķe.

Kā ziņots, Rīgā esošās Sarkandaugavas vecupes teritorijas attīrīšanai nepieciešami vismaz 45 miljoni eiro.

Izstrādātā sanācijas programma piedāvā divus variantus. Pirmā iespēja paredz, ka piesārņoto segmentu virsējais slānis tiek noņemts padziļinot kanālu par 1,5 metriem. Piesārņotie segmenti tiks pārklāti ar speciāliem režģiem, nevis izņemti pilnībā un, lai gan piesārņojums samazinātos, daļa paliktu kanāla gultnē, taču jau slēgtā veidā.

Otrs sanācijas variants ir pilnais, kas paredz visu segmentu izsmelšanu un pilnās sanācijas izmaksas varētu būt ap 45 miljoniem eiro.

Daļa piesārņotās teritorijas ir privātīpašums un pieder AS "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcai." Rūpnīca gan pie piesārņojuma nav vainojama viena pati, jo tas esot padomju laika mantojums un piesārņojums tur bijis jau pirms rūpnīcas darbības uzsākšanas.