Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Maxima" vadība skaidro principus, pēc kādiem būvēs veikalu pie Gaiļezera slimnīcas

SARUNAS. SIA Maxima Latvija valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers saka – no spēka pozīcijām veikalu būvēt uzņēmums nevēlas, bet ir atvērts sarunām. Pagaidām nav ar ko sarunāties, Veselības ministrija aicinājusi tikties 12. novembrī © Annija Meikšāne/ F64 Photo Agency

SIA Maxima Latvija iecerei būvēt veikalu netālu no slimnīcas Gaiļezers sākusi iebilst Veselības ministrija, aizbildinoties ar stratēģiski svarīga objekta vajadzībām. Zemesgabals, uz kura plānota veikala ēka, tagad pieder SIA Maxima Latvija. Līdz šim zemesgabals piederēja vairākiem citiem īpašniekiem, un valsts, ja tai būtu vajadzīga šī teritorija un ja tā patiešām ir stratēģiski svarīga, varēja to atsavināt jau sen.

Vakar SIA Maxima Latvija aicināja visas ieinteresētās puses iesaistīties apspriedē par lielveikala izveidi pie stacionāra Gaiļezers. Neviena no pusēm neieradās - ne Veselības ministrija un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra Gaiļezers pārstāvji, ne Aizsardzības ministrijas, ne Iekšlietu ministrijas pārstāvji. Veselības ministrija lūgusi tikšanos pārcelt uz 12. novembri, Aizsardzības ministrija ierosinājusi pieaicināt Iekšlietu ministriju, Iekšlietu ministrija nesaskatīja nepieciešamību piedalīties šajās sarunās un ierosinājusi vērsties uzreiz pie Gaiļezera. Apmēram tāda situācija pašlaik ir izveidojusies.

VEIKALS. SIA Maxima Latvija ir iegādājusies 0,73 hektāru lielu zemesgabalu, kur plāno būvēt lielveikalu. Teritorija robežojas ar stacionāru Gaiļezers, Maxima Latvija īpašums atrodas kreisajā pusē no galvenās ieejas slimnīcas teritorijā. Pašlaik tā ir degradēta vieta - nojumes un iežogota autostāvvieta, kuras sakārtošana nav bijusi daudzo līdzšinējo īpašnieku prioritāte / Annija Meikšāne/ F64 Photo Agency

«Mēs esam gatavi prezentēt savus priekšlikumus, tie nav mainījušies,» Neatkarīgajai vakar sacīja SIA Maxima Latvija valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers. «Nebūvēsim veikalu no spēka pozīcijām, esam atvērti dialogam, bet gribam redzēt konkrētu rakstisku slimnīcas attīstības redzējumu un tad pieņemt lēmumu, ko darīt.» Lai gan uzņēmumam nav pienākums par saviem plāniem informēt blakus esošo zemesgabalu īpašniekus vai nomniekus, Maxima Latvija tādas sarunas uzsāka. Kā labticīgs kaimiņš, saka A. Vilcmeiers. Kopš septembra vidus, kad notika pirmā kaimiņu tikšanās ar slimnīcas Gaiļezers pārstāvjiem, vairāk nekā mēnesi Maxima Latvija ne dialogs, ne plašāka saruna nevedas.

Maxima Latvija valdes loceklis Jānis Vanags, vērtējot aizvadītās nedēļas notikumus un RAKUS vadības komunikāciju, konstatē, ka «diemžēl esam zaudējuši paļāvību slimnīcas valdes spējai konstruktīvi risināt sabiedrībai nozīmīgus jautājumus par slimnīcas piekļuves infrastruktūras uzlabošanu, kas gadu desmitiem tika atstāti novārtā».

Maxima Latvija nekustamā īpašuma attīstības vadītājs Viktors Novikovs uzsvēra, ka pie slimnīcas ēkām pašlaik ir garantēta piekļuve no vienas vietas, bet Maxima Latvija ir gatava piedāvāt vairākas piebraukšanas iespējas, izbūvējot pievedceļus, tikai pirms tam vēlas noskaidrot RAKUS stacionāra Gaiļezers stratēģisko plānu, jo tāds esot, kā arī diskutēt par autostāvvietas ietilpību. Vismaz pagaidām autotransports neizmanto un nemaz nevar izmantot esošos ceļus (viens no tiem ir tikai iebrauktas sliedes). Maxima Latvija iecerētā veikala atrašanās vieta, piebraucamais ceļš piegādes transportam, veikala apmeklētājiem paredzētā stāvvieta nebloķē pieslēgumu Hipokrāta ielai. Būvniecības rezultātā netiks ierobežota arī gājēju pārvietošanās.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka RAKUS ir stratēģiski nozīmīga slimnīca, līdz ar to projekti, kas varētu apgrūtināt slimnīcas infrastruktūru un darbību, tostarp ārkārtas situācijās, nav pieļaujami. Veselības ministrija ir likusi saprast, ka valstij ir tiesības likumā noteiktā kārtībā privātīpašnieka zemi atsavināt, ja tas ir nepieciešams sabiedrības vajadzībām. Esošā veselības ministre Anda Čakša tādu lēmumu nepieņems, visas cerības uz jauno valdību un jauno veselības ministru vai ministri. Proti, šī amatpersona būs atbildīga, vai risināt sarunas ar Maxima Latvija vai ierosināt zemesgabala atsavināšanu.