Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas sabiedriskajā transportā būs redzami Latvijas mākslas meistardarbi

Jūlijs Feders – Lauks Čerņigovas guberņā. 1893 g. © Publicitātes foto

Rīgas sabiedriskā transporta ekrānos jau vairākus gadus tiek pārraidīta dažāda veida sabiedrībai svarīga informācija, informatīvi izklaidējoši materiāli, kā arī komercreklāma. 2018. gada sākumā, sabiedriskā transporta ekrānos parādījās jauna izglītojoša programmu sērija “Pasaules slavenie mākslinieki un to gleznas”. Šie materiāli tika pamanīti un novērtēti, tāpēc pēc sabiedrības pieprasījuma, mēs esam lepni, ka varam piedāvāt vēl vairāk izglītojošu materiālu sabiedriskā transporta ekrānos.

Atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, no 2018. gada 30. oktobra Rīgas sabiedriskā transporta pasažieriem būs iespējams iepazīt 19. gs. un 20. gs. pirmās puses Latvijas mākslas klasiķu darbus.

Kārlis Hūns - Jaunā čigāniete. 1870 g. / Publicitātes foto

Transportā izvietotajos ekrānos tiks demonstrēta to meistardarbu izlase, bez kuriem Latvijas mākslas vēsture nebūtu iedomājama. Tā veidota ar mērķi atgādināt par izmaiņām ne tikai politiskajā, bet arī vizuālas mākslas sfērā, kas notika hronoloģiski ap Latvijas valsts dzimšanas laiku. Šo periodu dēvē arī par klasiskā modernisma laiku, kad jaunie un ambiciozie mākslinieki sapņoja par jaunās neatkarīgās Latvijas laikmetīgu vizuālo tēlu.

Jāzeps Grosvalds - Parīzes nomale. 1914 g. / Publicitātes foto

Starp mākslas darbu autoriem minami tādi 19. gs. un gadsimtu mijas klasiķi kā Jūlijs Feders un Vilhelms Purvītis, savukārt starpkaru laika modernistu paaudzi pārstāvēs Jāzeps Grosvalds un Jēkabs Kazaks. Tādējādi ikkatram transporta pasažierim tiks dota iespēja novērtēt ne vien mūžīgās vērtības un skaistumu Latvijas mākslā, bet arī to, cik strauji un enerģiski pirms simts gadiem Latvijas kultūras cilvēki meklēja savu un savas jaunās valsts identitāti atbilstoši modernās 20.gs. pasaules izaicinājumiem.

Galvenais šī projekta mērķis ir izglītot sabiedrību un rosināt tās interesi par Latvijas mākslas vēsturi, ievērojamiem mākslas klasiķiem un viņu darbiem.