Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Skanstes tramvaja sliedes Lielo kapu pašreizējo teritoriju neskars

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Pēc Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta rīkotās tematiskās diskusijas par Lielo kapu turpmāko attīstību un tajā skaitā par plānoto Skanstes tramvaja līniju, labā ziņa ir tā, ka tramvaja sliedes atradīsies pa vidu Pērnavas un Senču ielai.

Lielo kapu pašreizējā teritorija netiks aiztikta. Sākotnēji par Hūnu kapličas iespējamu nojaukšanu uztraucās domubiedru grupa Lielo kapu draugi, un šonedēļ diskusijas laikā to aktualizēja Andris Gobiņš. Kapliča robežosies tieši ar ielas sarkanajām līnijām, bet netiks citādi apdraudēta, lasi, nojaukta.

Tramvaja līnijas izbūves laikā projektētāji ieplānojuši kokus cirst un pēc tam jaunus stādīt Pērnavas ielas pāra ciparu pusē. Iedzīvotājus tas satrauc, jo viņi tur dzīvos arī tad, kad iestādītie koki vēl nebūs izstiepušies, bet tramvajs jau brauks.

Diskusijas laikā tās rīkotāji lielākoties centās iedzīvotājus rosināt apspriest vispārīgus jautājumus, bet ir saprotams, ka cilvēki vēlas dzirdēt precīzas atbildes uz tiešiem jautājumiem. Piemēram, par jau minēto kapliču. Ja iedzīvotājiem redzamajos materiālos tā nebija iezīmēta, tad viņi gribēja zināt, vai tas neliecina par iespēju, ka kapliču varētu aizmirst iezīmēt jau citos, detalizētākos, dokumentos. Tramvaja līnijas izbūves laikā projektētāji ieplānojuši kokus cirst un pēc tam jaunus stādīt Pērnavas ielas pāra ciparu pusē. Iedzīvotājus tas satrauc, jo viņi tur dzīvos arī tad, kad iestādītie koki vēl nebūs izstiepušies, bet tramvajs jau brauks. Tramvaja projektu izstrādās vēl apmēram gadu, gatavo projektu varēs apspriest, savulaik solīja Rīgas pašvaldība.

Diskusijas gaitā vēlreiz aktualizēts jautājums par to apbedījumu izpēti, kas pašlaik atrodas zem Senču ielas, un pīšļu pārapbedīšanu. Pagaidām par apbedījumu izpēti atbilde netiek sniegta, ļoti iespējams, ka izpēte nenotiks. Arī tas bija viens no jautājumiem, ko gribēja noskaidrot cilvēki, kuri dzīvo Lielo kapu apkārtnē un kuru senči ir apbedīti šajos kapos.

Pēc kādas versijas, zem Senču ielas atrodas nogalinātā Zviedrijas premjera Ūlofa Palmes vectēva Voldemāra fon Knīrima kauli. Ū. Palme pie vectēva Skangaļu muižā pavadījis vasaras. Pagaidām visi viņa kapavietas meklējumi atduras pie padomju laikā izbūvētās Senču ielas. Mašīnas brauc pāri rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa otrās sievas Elizabetes kauliem. Un daudziem citiem, kuru piederīgie nevarēja cieņpilni pārapbedīt aizgājējus, kad sāka būvēt ielu.

Lai saņemtu atbildi uz šo un citiem jautājumiem par Lielo kapu attīstību, ir vajadzīga koncepcija. Un ātri, sacīja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvis Jānis Asaris. Ja būs koncepcija, tad varēs saprast, ko darīt Lielajos kapos. Vai tie būs mirusī zona, kur drīkstēs gremdēties mierā un klusumā, vai Lielo kapu teritorija būs atvēlēta cilvēkiem, kā pašlaik, vai drīkstēs uzlikt jaunu pieminekli, atjaunot kapavietu… Iedzīvotāji uzskata, ka jaunās māmiņas, skrituļotāji un citi pastaigu mīļotāji Lielo kapu mieru netraucē un tur apbedīto cilvēku cieņu neaizskar. Rīgas vēstures zinātājs Gunārs Armans atgādināja, ka arhitekts un ilggadējs Lielo kapu mantojuma pētnieks Eižens Upmanis jau ir uzrakstījis Lielo kapu koncepciju un to var izmantot, ja ne pilnībā, tad ņemt par pamatu, lai nebūtu lieki jātērē laiks, veidojot jaunu dokumentu.