Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgu bez alkohola neatstās

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Augusta beigās un septembra sākumā veiktā aptauja liecina, ka Rīgas mikrorajonu iedzīvotāji neskumtu, ja diennakts veikalos alkoholu pēc pulksten 22 netirgotu.

Veikalu - kafejnīcu jautājums Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas sēdē tika izskatīts jau šogad pavasarī, un tika izveidota darba grupa, kas izstrādātu priekšlikumus par veikalu - kafejnīcu darbības ierobežošanu. Par nočņikiem dēvētajās tirdzniecības vietās piekļuve alkoholam ir visu diennakti. Lielākoties tas ir ūķis, kurā var nopirkt alkoholu, maizi, desu, čipsus, sieru, bet preču sortiments nav tik plašs kā parastā veikalā. Telpā ir viens vai pāris galdiņu vai lete un krēsli.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja liecina, ka 78 procenti respondentu atbalsta priekšlikumu pašvaldībai un pašvaldības policijai dot tiesības slēgt vai ierobežot veikalu - kafejnīcu tirdzniecības vietas, ja tiek konstatēti pārkāpumi vai traucēts iedzīvotāju miers.

Šodien Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti skatīs jautājumu par alkoholisko dzērienu aprites kontroli Rīgā, pievēršot uzmanību tirdzniecības vietām mikrorajonos. Dome nesāks skatīt alkohola tirdzniecības ierobežojumus visos veikalos un visur Rīgā, vakar sacīja iepriekš minētās komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlajs.

Pašvaldība ir saņēmusi daudzas rīdzinieku sūdzības par mazo veikaliņu un kafejnīcu darbību pilsētas apkaimēs. Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja liecina, ka 78 procenti respondentu atbalsta priekšlikumu pašvaldībai un pašvaldības policijai dot tiesības slēgt vai ierobežot veikalu - kafejnīcu tirdzniecības vietas, ja tiek konstatēti pārkāpumi vai traucēts iedzīvotāju miers. 65 procenti aptaujāto atbalsta ierosinājumu aizliegt šādās tirdzniecības vietās pārdot alkoholu pēc pulksten 22. Bet 56 procenti aptaujāto atbalsta priekšlikumu, ka pašvaldība būtu tiesīga izsniegt alkohola tirdzniecības vietas licenci, tādējādi kontrolējot, kur grādīgos dzērienus tirgo.

Sievietes vairāk atbalsta stingrākus alkohola tirdzniecības ierosinājumus, taču kopumā, vērtējot pa vecuma grupām, par kategoriskāko priekšlikumu - slēgt nočņikus - visvairāk balsoja iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 64 gadiem un vecāki. Pret alkohola tirdzniecības vietām visneiecietīgākie ir Latgales priekšpilsētas iedzīvotāji, bet visatmaigušākie - Ziemeļu rajonā dzīvojošie.

Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar Izglītības, kultūras un sporta departamentu iesniedza priekšlikumus noteikt alkohola tirdzniecības aizliegumu veikalos no pulksten 19 līdz 10 un svētdienās to netirgot vispār, kā arī vairākas reizes palielināt licences maksu kafejnīcām, ja alkohols tiek tirgots nakts laikā. Tas izraisīja emocionālu reakciju sociālajos tīklos, un tika izvērstas pat sazvērestības teorijas par pašvaldības darbinieku iespējamo peļņu no tā dēvēto točku neapkarošanas, pat līdz tādiem apgalvojumiem, ka neļaut iegādāties alkoholu pēc darba ir pazemojums.