Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Austrumu slimnīcā krasi kritusies asins donoru aktivitāte; dodies ziedot asinis!

© Lauris Vīksne, F64 Photo Agency

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā krasi ir sarucis asins krājumu daudzums, tāpēc Asins sagatavošanas nodaļas darbinieki lūdz atsaukties visus, kuriem ir iespēja ziedot asinis, un aicināt to darīt arī saviem kolēģiem, radiem un draugiem, jo pašlaik ir jūtams ievērojams donoru aktivitātes kritums.

Sandra Jaundžeikare, Asins sagatavošanas nodaļas vadītāja: "No asins donoru atsaucības pilnībā atkarīgi ir hematoloģiskie pacienti, kurus ir skārusi kāda asinsrades slimība, kas var būt gan onkoloģiska, gan neonkoloģiska rakstura. Liels asins komponentu daudzums tiek novirzīts smagi cietušajiem pacientiem, kuri slimnīcā tiek ievesti no visas Latvijas, nereti pēc smagām, komplicētām politraumām, kuru stāvoklis pieprasa ārstēšanu Intensīvās terapijas klīnikā vai Toksikoloģijas un sepses klīnikā. Asins pārliešana bieži ir nepieciešamas arī tuberkulozes un plaušu slimību pacientu ārstēšanā, kā arī cilvēkiem, kuri ir guvuši apdegumus un nonākuši Apdegumu centrā."

Kurš var būt donors?

  • personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kuru svars ir ne mazāks par 50 kilogramiem;

  • dienā pirms asins nodošanas nedrīkst lietot alkoholu, donoram jābūt paēdušam, vēlams izgulēties un atpūsties;

  • donoram jābūt veselam, pirms asins ziedošanas jālieto veselīgs uzturs un daudz šķidruma;

  • laikam starp asins nodošanas reizēm jābūt vismaz 9 nedēļām (tieši 63 dienām).

Donori ir aicināti ierasties Asins sagatavošanas nodaļā stacionārā "Gaiļezers", Rīgā, Hipokrāta ielā 2, tālrunis uzziņām 67042680. Darba laiks no plkst. 8:00 līdz 15:00. Līdzi jāņem pase vai ID karte.