Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

NRA pēta, kā noslēgušies skolu remonti Rīgā

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Šogad Rīgā ir izremontēts vairāk skolu un pirmsskolas mācību iestāžu nekā iepriekšējos divos gados. Ja skolēniem jau tagad ir radīti labvēlīgi apstākļi mācībām, piemēram, likvidēta otrā maiņa, labiekārtotas klases, sporta zāles un laukumi, ir ērtas garderobes, tad turpmāk Rīgas dome paredzējusi uzlabot pedagogu darba apstākļus.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs Rīgas franču liceja projektu dēvē par šā gada objektu numur viens. Ēkas kompleksajā renovācijā izlietoti 8 300 000 eiro (bez IT sadaļas), no kuriem ERAF līdzfinansējums bija 6 000 000 eiro, bet pašvaldības maksājums - 2 300 000 eiro. Franču liceja jaunajā ēkā K. Valdemāra ielā 48 ir uzlaboti darba apstākļi skolotājiem.

«Vairāk vajadzētu runāt par skolotāja prestižu, lai jaunieši un vecāki neuzskata, ka tas ir apkalpojošais personāls. Franču licejā skolotājiem ir darba telpas katrā stāvā, ir tehniskais nodrošinājums, lai var sagatavot nepieciešamos materiālus. Man ir prieks, ka apstākļi darbiniekiem ir ļoti labi,» saka O. Burovs. Ar vairāku citu skolu direktoriem ir pārrunāta iespēja īstenot jaunu programmu Skolotāju istaba vai Skolotāju darba telpas, kas paredz ierīkot nelielu virtuvi, atsevišķas telpas vai zonas, kur skolotāji var atpūsties, sagatavoties nākamajām stundām. «Skolotājiem, kas visu laiku darbojas publiski, vajadzētu tādu vietu, kur var pasēdēt, pameditēt, sagatavoties darbam. Ir skolas, kurās brīvajās stundās viņi sēž gaiteņos, kafejnīcā, jo nav speciālu telpu,» konstatē O. Burovs.

Rīgas franču liceja ēku rekonstruēja un tikai pēc tam tajā sākās mācības. Rīgā ir astoņas mācību iestādes, kurās dažādi darbi turpinājās arī septembrī, taču tie būtiski neietekmēja mācību procesu - tika pabeigta liftu un vingrošanas zāles izbūve, turpinājās skaņu ierakstu studiju izveide, jumta remonts u.tml.

Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Atsevišķi izlases veida renovācijas darbi šogad turpinājās 43 skolās, un tos veiks arī nākamgad. Skolās tiek remontēti atsevišķi stāvi vai korpusi, tādējādi katru gadu ar salīdzinoši nelieliem līdzekļiem (300 000 - 700 000 eiro) var turpināt vairāku mācību iestāžu remontu. Dažu gadu laikā skolu var savest kārtībā. Viena no tādām skolām ir Natālijas Draudziņas ģimnāzija, kuru pakāpeniski remontē jau ceturto gadu.

Šogad daudz vairāk nekā iepriekš ir remontētas sporta zāles un virtuves bloki, jo kopš šī mācību gada bezmaksas ēdināšana ir nodrošināta arī 10.-12. klašu audzēkņiem. Virtuves bloki ir atjaunoti četrās skolās: Rīgas 9. vakara maiņu vidusskolā, Āgenskalna valsts ģimnāzijā, Rīgas valsts 3. ģimnāzijā, Zolitūdes ģimnāzijā, kā arī piecos bērnudārzos: Rīgas 62., Rīgas 272., Rīgas 97. un Rīgas 112. pirmsskolas iestādē un bērnudārzā Zvaigznīte.

O. Burovs apsver, ka Rīgā īstenotos laboratorijas korpusu projektus kā tipveida būves varētu izmantot arī citviet Latvijā. Rīgā laboratoriju korpuss tiks būvēts Rīgas klasiskajā ģimnāzijā un Rīgas Zolitūdes ģimnāzijā, piesaistot Eiropas fondu līdzekļus. Tajos skolotājiem būs mūsdienīgi un komfortabli darba apstākļi, kas tiks veidoti, uzklausot viņu ieteikumus.

***

MĀCĪBU IESTĀŽU REMONTI

• 2018. gadā pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma dažāda veida remontdarbi notiek 83 skolās un

67 pirmsskolās.

• 2017. gadā - 84 skolās un 81 pirmsskolā.

• 2016. gadā - 69 skolās un 69 pirmsskolās.

• 2015. gadā - 70 skolās un 70 pirmsskolās.

2018. gadā skolu un pirmsskolu infrastruktūras sakārtošanā ieguldīti aptuveni 34,9 miljoni eiro, noslēgti līgumi ar Eiropas fondu līdzfinansējumu (24 677 628 ar PVN): Rīgas angļu ģimnāzijas piebūve - 10 523 391 eiro, Rīgas klasiskās ģimnāzijas un Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas piebūves - 14 154 237 eiro.