Kā rīkoties, ja daudzdzīvokļu ēkā vēlaties pieslēgt apkuri

Apkures sezona Latvijā vēl tikai iešūpojas, par īsto apkures sezonas sākumu vai beigām pieņem to datumu, kurā ir pieslēgti vai atslēgti vairāk nekā 50 procenti ēku. © Edmunds Brencis/ F64 Photo Agency

Pirmos iesniegumus par apkures pieslēgšanu a/s Rīgas siltums (RS) saņēma jau septembra vidū, bet aktīvāka pieslēgšanās centralizētajai apkurei sākusies šonedēļ un turpināsies nākamnedēļ.

Līdz oktobra sākumam apkure Rīgā bija pieslēgta 626 (8%) ēkām, kas izmanto RS piegādāto siltumenerģiju, tajā skaitā 115 (24%) izglītības iestādēm, 45 (31%) ārstniecības iestādēm, 183 (7%) dzīvojamajām ēkām, kā arī 283 (16%) iestādēm jeb nedzīvojamajam fondam. SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) vakar no rīta informēja, ka apkure tiek pieslēgta pirmajām sešām RNP apsaimniekotajām daudzdzīvokļu ēkām, kuras iesniegušas kopības lēmumu par apkures pieslēgšanu vai to izdarījusi mājas pilnvarotā persona.

Pirmie uz apkuri var cerēt to māju iedzīvotāji, kuri nav parādnieku skaitā un ir norēķinājušies par dzīvojamajā mājā saņemtajiem siltumenerģijas pakalpojumiem aizvadītajā apkures sezonā.

Lielākā daļa daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltumapgādes sistēmu darbojas, pamatojoties uz automatizēto siltummezglu iestatījumiem, kas nozīmē, ka katrai mājai apkures sistēma regulēsies automātiski, atbilstoši āra gaisa temperatūrai. Uzsākot apkures sezonu, gan ir jārēķinās ar to, ka ēkai ir nepieciešams laiks, lai uzsiltu. Tik un tā komforta temperatūra ir jūtama, tiklīdz apkure ir pieslēgta, piemēram, ieejot kāpņu telpā.

RS informē, ka pašlaik siltumtrasēs tikai daži posmi tiek remontēti un darbu laikā karstais ūdens un apkure iedzīvotājiem tiek nodrošināta ar pagaidu siltumtīkliem. Uzņēmums ir gatavs nodrošināt apkuri saviem klientiem jebkurā brīdī - ar nosacījumu, ka nav parādu par piegādāto siltumenerģiju, kā arī siltummezgls ir sagatavots apkures sezonai, uzsver RS Informācijas daļas vadītāja Agneta Bušta.

Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas datiem augustā Rīgā bija zemākais siltumenerģijas tarifs, salīdzinot ar pārējām Latvijas astoņām lielākajām pilsētām. Pašlaik tarifs Rīgā nav mainīts - tas arī oktobrī ir 44,39 eiro/MWh bez pievienotās vērtības nodokļa. Kurzemes reģionā siltumenerģijas piegādātāji ir gatavi jaunajai apkures sezonai, saglabājot līdzšinējo tarifu par siltumapgādes pakalpojumu, liecina aģentūras LETA veiktā aptauja.

SIA Saldus siltums tarifs par siltumapgādes pakalpojumu paliks nemainīgs, un pagaidām uzņēmuma klienti nav izrādījuši interesi par apkures sezonas sākšanu. Arī Liepājā tarifs par siltumapgādes pakalpojumu saglabāsies nemainīgs. Pēdējās tarifu izmaiņas bija 2015. gadā, kad tas tika samazināts, un tas ir 54,95 eiro par megavatstundu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Liepājā apkures sezona pamazām sākas. Arī Ventspilī 2018./2019. gada apkures sezonā siltumenerģijas piegādes tarifs paliks nemainīgs un būs 54,90 eiro par megavatstundu. Arī Ventspilī apkures sezona ierasti tiek sākta oktobra vidū.

KĀ RĪKOTIES?

Ja daudzdzīvokļu ēkā vēlaties pieslēgt apkuri:

  1. Dzīvokļu īpašnieku vairākums (50%+1) pieņem lēmumu par apkures pieslēgšanu.
  2. Dzīvokļu īpašnieki vēršas pie pilnvarotās personas vai mājas pārvaldnieka ar lūgumu uzsākt apkures sezonu. RNP atgādina, ka dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku kopības vai kopīpašnieku pilnvarotais pārstāvis var pieņemt lēmumu par apkures pieslēgšanu mājai kopīpašnieku noteiktā datumā, negaidot plaša mēroga apkures uzsākšanu Rīgas daudzdzīvokļu ēkās. Kopības lēmumu iespējams iesniegt jebkurā RNP klientu apkalpošanas centrā, kā arī iesūtīt pa pastu. Kopības lēmuma pieņemšanas kārtības apraksts, kā arī dokumentu paraugi pieejami RNP mājaslapas (rnparvaldnieks.lv) sadaļā Kopības lēmumu pieņemšana.
  3. Pēc tam RNP vēršas ar lūgumu a/s Rīgas siltums. Ja nav parādu par iepriekšējā apkures sezonā piegādāto siltumenerģiju, apkuri pieslēdz dažu dienu laikā. RS iedzīvotājiem un daudzdzīvokļu dzīvojamo namu pārvaldniekiem ik gadu izsūta vismaz pārdesmit tūkstošus vēstuļu ar atgādinājumiem par parādiem par patērēto siltumu. Ja iedzīvotājiem radušās neskaidrības vai jautājumi par apkures parādu, lūgums nosūtīt jautājumus uz e-pastu norekini@rs.lv.
  4. Nav jāgaida, līdz vidējā āra gaisa temperatūra trīs diennaktis pēc kārtas nepārsniedz +8 grādus, un tikai tad jāvēršas ar lūgumu pieslēgt apkuri. Apkuri ēkai var pieslēgt jebkurā laikā.

KUR ZVANĪT?

Ja iedzīvotājiem daudzdzīvokļu ēkā vai viņu dzīvokļos ir problēmas ar siltumapgādi, par to jāinformē uzņēmums Siltumserviss Rīga pa tālruni 80000610 vai jāzvana uz RNP informatīvo tālruni 8900.

Latvijā

Speciālos avio līgumreisus valsts amatpersonas varēs izmantot gan ārkārtas situācijās vai izņēmuma stāvoklī, gan gadījumos, kad regulārie komercreisi ir jāgaida ilgāk par 12 stundām pirms vai pēc apmeklējamā pasākuma, paredz Valsts kancelejas (VK) izstrādātie grozījumi regulējumā par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi.

Svarīgākais