Rīdzinieki pamazām dzēš parādsaistības par apkuri un karsto ūdeni

Vasaras laikā pamazām sarūk rīdzinieku parāds par apkuri un karsto ūdeni, aģentūrai LETA pastāstīja AS "Rīgas siltums" (RS) Informācijas daļas vadītāja Linda Rence.

Parādsaistības pamazām sarūk, jo lietotāji, pirmkārt, šajos mēnešos saņem mazākus rēķinus par patērēto siltumenerģiju, otrkārt, kārto parādsaistības, kas izveidojušās ziemas periodā, skaidroja Rence.

Siltumenerģijas lietotāju parādsaistības ir nedaudz virs sešiem miljoniem latu. Salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, parādi ir par 2,6% lielāki.

Pašreizējo situāciju RS vērtē kā apmierinošu. Apsaimniekotāji un īpašnieki risina parādsaistību atmaksas jautājumus - tiek izstrādāti un apstiprināti parādu nomaksas grafiki.

Labākie maksātāji ir namu pārvaldes "Zemgale", "Purvciema nami", "Juglas nami", "Vecmīlgrāvis", "Viesturdārzs", kooperatīvi un biedrības "Temps", "Zinātne", "Zasulauks", "Pļavnieki", "Zolitūde", "Jubilejas", "Lāčplēsis" un SIA "Rīgas pilsētbūvnieks", kuri pilnībā norēķinājušies par patērēto siltumenerģiju, tā ar savu darbu pierādot, ka arī krīzes apstākļos ir iespējams pildīt savas saistības.

RS ir pateicīga un augstu vērtē sadarbību ar tiem klientiem, kuri, neraugoties uz krīzes situāciju, ir norēķinājušies par saņemto pakalpojumu, norādīja Rence.

RS jau šobrīd gatavojas nākamajai apkures sezonai - tiek aktīvi veikti plānotie remontdarbi, realizētas siltumtīklu hidrauliskās pārbaudes.

Siltumapgādes uzņēmums aicina arī apsaimniekotājus un iedzīvotājus gatavoties nākamajai apkures sezonai, gan izvērtējot savas finansiālās iespējas, gan pievēršot uzmanību efektīvai siltumenerģijas izmantošanai, kas ļauj samazināt rēķinus par apkuri.

Šobrīd 99% māju ir ierīkoti individuālie siltummezgli, kas sniedz iespēju efektīvi izmantot siltumenerģiju. Modernajos siltummezglos patērētājs var izvēlēties ēkas iekštelpām vēlamos temperatūras režīmus, karstā ūdens temperatūru, iestādīt stundu, dienas un nakts grafikus. RS atgādina, ka iekštelpu temperatūras samazināšana par vienu grādu ļauj samazināt rēķinus pat līdz 5%.

2009./2010.gada apkures sezona bijusi viena no garākajām un aukstākajām RS vēsturē. Tā ilga 201 dienu, un vidējā āra gaisa temperatūra bija mīnus 0,3 grādi. Visaukstākais mēnesi bija janvāris, kad vidējā āra gaisa temperatūra sasniedza pat mīnus 10,4 grādus, bet norma ir mīnus 4,7 grādi.

Siltumenerģijas patēriņš 2009./2010.gada sezonā pieauga vidēji par 12,5%, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, bet tarifs bija vidēji par 32% mazāks nekā iepriekšējā sezonā, kas zināmā mērā kompensēja nepieredzēti aukstās ziemas siltumenerģijas patēriņa pieaugumu un ļāva iedzīvotājiem veiksmīgāk norēķināties par saņemto pakalpojumu. Šajā apkures sezonā RS siltumenerģijas tarifs bijis viens no zemākajiem Latvijā.

RS ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai.

RS piegādā siltumenerģiju 5189 dzīvojamām un 2200 nedzīvojamām ēkām.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2009.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" RS ar uzņēmuma vērtību 93,37 miljoni latu ierindojas 20.vietā, bet 2008.gada pētījumā RS ar uzņēmuma vērtību 52,66 miljoni latu ierindojās 39.vietā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais