Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ierašanās pāvesta pasākumos: Neatlikt uz pēdējo brīdi, tad var palikt aiz durvīm

© Reuters/Scanpix

Romas pāvesta Franciska vizīte Latvijā tiek organizēta tā, lai iedzīvotāji varētu būt pēc iespējas vairāk klātesoši pasākumos Rīgā un Aglonā. Tomēr jārēķinās, ka pārvietošanās būs apgrūtināta, un uz ieplānotajiem pasākumiem nevajadzētu ierasties pēdējā brīdī. Tad tiešām var palikt aiz durvīm tiešā un pārnestā nozīmē.

Daudzviet pāvesta pārvietošanos un uzrunas varēs vērot uz lielajiem ekrāniem. Tādi būs novietoti pie Rīgas pils, Doma laukumā, Brīvības pieminekļa laukumā un Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā. Pie Rīgas pils būs skatītājiem atvēlēts sektors, kurā būs iespēja sveikt pāvestu, tomēr cilvēku skaits ir ierobežots. Pie Brīvības pieminekļa cilvēki varēs pulcēties un vērot ziedu nolikšanas ceremoniju, kā arī sveikt pāvestu, kad viņš papamobilī dosies uz Doma laukumu. Savukārt Doma baznīcā un Jēkaba baznīcā varēs iekļūt tikai ar ielūgumiem.

Plānots, ka Aglonā pāvests ieradīsies ap pulksten 16 un pārvietosies papamobilī, lai būtu tuvāk tautai.

Pāvesta Franciska vizītes darba grupas koordinators Juris Jalinskis Neatkarīgajai sacīja, ka Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā pirmdien, 24. septembrī, cilvēki varēs ierasties no pulksten 9, bet tas nenozīmē, ka visiem jābūt jau pulksten 9 un vēlāk viņi netiks ielaisti. Tā nebūs. Protams, apmeklētāji tiek aicināti bez īpašas vajadzības nepamest savu sektoru, tomēr varēs staigāt gan iekšā, gan ārā, tikai jārēķinās, ka pēc tam nāksies atkārtoti iziet drošības kontroli. Un tad, iespējams, būs jāstāv garākā rindā. Jārēķinās, ka ap pulksten 15 kustība uz laiku tiks pārtraukta. Kad sāksies dievkalpojums, cilvēki atkal tiks ielaisti bazilikas teritorijā un varēs ieņemt vietas savos sektoros. Tāpēc apmeklētājiem tiek lūgts ierasties līdz pulksten 14, lai pagūtu veikt drošības kontroli.

Cilvēki, kuri sakrālajā laukumā pulcēsies vairākas stundas pirms pāvesta ierašanās, uz lielajiem ekrāniem varēs vērot programmu. No pulksten 9 līdz 12 - tiešraide no pāvesta sagaidīšanas un vizītes Rīgā; no pulksten 9 līdz 14.30 - grēksūdzes iespēja; no pulksten 12.20 līdz 13 - pusdienas (apmeklētāji drīkstēs ienest sviestmaizes un ūdeni plastmasas pudelēs. Vēlams līdzi ņemt iespējami mazāka tilpuma pudeli. Termosus ienest nedrīkst!). Pulksten 13 tiks rādīta dokumentālā filma par Aglonas Dievmātes svētbildi; pulksten 13.15 - Aglonas Dievmātes svētbildes svinīga iznešana, procesija pa laukumu; pulksten 13.45 - Dievmātes litānija; pulksten 14 - rožukronis; pulksten 15.30 - dokumentālā filma par pāvestu Francisku; pulksten 16 - pāvesta sagaidīšana un pulksten 16.30 - Svētā mise.

Uz Aglonā plānoto dievkalpojumu ir reģistrējušies 32 000 interesentu, bet sakrālajā laukumā ir vietas daudz lielākam cilvēku skaitam. J. Jalinskis aicina uz Aglonu doties arī tos cilvēkus, kuri nav paguvuši reģistrēties un kuriem nav ielūgumu.

No 22. līdz 25. septembrim Aglonas teritorijā būs ierīkotas autostāvvietas svētceļnieku vieglajām automašīnām un autobusiem. Kopumā paredzētas 18 auto novietņu vietas, no kurām lielākā daļa ir pavisam tuvu Aglonas bazilikai. Tās būs izvietotas blakus autoceļiem, pa kuriem no dažādām pusēm var iebraukt Aglonā. Cilvēkiem ar invaliditāti plānotā autostāvvieta ir vistuvāk Aglonas bazilikai - Krāslavas ielā. Daudzviet uz ceļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt. Pirmām kārtām uz ceļiem Aglonas bazilikas tuvumā. Tāpat būs aizliegts apstāties uz ceļa no Aglonas dzelzceļa stacijas virzienā uz Aglonu, kā arī uz Jaunaglonas ceļa. Ja būs slikti laikapstākļi, un tādus sola, tad, visticamāk, vieglajām automašīnām stāvēšanas vietu būs mazāk. Autovadītājiem jābūt uzmanīgiem, jo uz Aglonu uzklāts jauns asfalta segums, un tas ir slidens, brīdina policija.