Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Padomju laika dzīvokļi nav iekārojami

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Padomju laika dzīvokļu cenas Rīgā nespēj turēt līdzi caurmēra tempam, kādā Latvijā sadārdzinās visas preces un pakalpojumi.

Nekustamo īpašumu tirdzniecības lielākās starpniekfirmas, kuras var atļauties regulāri sniegt pārskatus par saviem darījumiem, uzrāda dažādus simptomus tam, ka padomju laika dzīvokļi iziet no modes.

«Vairākos mikrorajonos cenu pieaugums jau vairākus mēnešus ir apstājies,» pārskatā par darījumiem augustā konstatē Arco Real Estate. Skaitot kopš šā gada sākuma, visstraujākais pieaugums par 5% novērots Teikā, kas vismazāk asociējas ar padomju laika apbūvi. Arī tas ir simptoms, ka ļaudis katrs savu iespēju robežās kratās vaļā no blokmājām. Pat ja nākas tādā dzīvot, tad lai tā ir māja, no kuras nav redzamas citas blokmājas pāri ielai vai pagalmam. Vēl citiem vārdiem sakot, cenas Teikā ceļ uz augšu nevis padomju laika dzīvokļu pievilcība, bet to ierobežotais skaits.

Latio cenu apskati pēdējos gados piesaista uzmanību ar neparasti lielu cenu izmaiņu amplitūdu. Pirms mēneša Latio apvienoja norādi uz cenu kritumu jūlijā vidēji par 29 eiro par kvadrātmetru ar apgalvojumu, ka tā nebūt neesot tirgus sabrukuma pazīme. Labi, lai tā būtu īpatnība metodei, pēc kādas Latio pagājušā gada februārī uzrādīja +27 eiro un aprīlī +19 eiro, bet decembrī koriģēja cenu līmeni ar -12 eiro. Augusta cenu apskatā, turpretī ar +10 eiro daļēji kompensēts jūlija cenu pazeminājums. Arco Real Estate vai Ober Haus aprēķinu rezultātos divciparu skaitļi par cenu izmaiņām viena mēneša laikā parādās ārkārtīgi reti (abām firmām sakrita +11 eiro par pagājušā gada aprīli), bet galu galā visu trīs firmu uzrādītie cenu līmeņi tomēr neko daudz neatšķiras. Šā gada augustā tie izvietojušies starp 779 eiro par kvadrātmetru, pēc Ober Haus novērtējuma, un 800 eiro - pēc Latio novērtējuma.

Latio gadījumā ļoti uzkrītoša ir atšķirība starp cenu izmaiņu amplitūdu atsevišķos mēnešos un nemainību pēdējo 12 mēnešu summā. Pagājušā gada augustā Latio par Rīgas sērijveida dzīvokļu vidējo cenu nosauca 797 eiro par kvadrātmetru. Cenu pieaugumu par 3 eiro kvadrātmetrā pat grūti nosaukt par pieaugumu attiecībā pret degvielas cenu celšanos, kas Neatkarīgajā dokumentēta vēl rūpīgāk nekā mājokļu cenas. Ja runa ir par cenu izmaiņām 12 mēnešos kopš pagājuša gada augusta, tad atšķiram 2017. gada 15. augusta avīzi, kas liecina, Neste par savu E 95 degvielu prasījusi 1,117 eiro litrā. Tādējādi viens dzīvokļa kvadrātmetrs bijis līdzvērtīgs 797 / 1,117 = 713,5 litriem degvielas. 2018. gada 15. augustā tādu pašu degvielas daudzuma nācies pirkt par 713,5 x 1,294 = 923,3 eiro jeb izdot par 923,3 - 797 = 126,3 eiro vairāk, nekā pirms gada. Ne tik vienkārši to uzskatāmi parādīt, bet visi tik un tā zina, ka tikpat un vēl straujāk sadārdzinājies pārtikas grozs utt. Mājokļu cenas attiecībā pret citu cenu skrējienu stāv uz vietas, kā tas piederas Latvijai un Rīgai ar sarūkošu iedzīvotāju skaitu.

Latio ir sagatavojis vēl vienu pārsteigumu, par kādu jāuzskata aicinājums pieteikties bezmaksas mācībām nekustamo īpašumu darījumu vadītāju kursos, kas notiks Rīgā no 8. līdz 12. oktobrim (papildu informācija pa telefonu 67 142618). Paša Latio uzrādītā cenu stagnācija nevilina pievērsties profesijai, kur atalgojumu rēķina procentos no darījumu summām. Pamatojums aicinājumam ir norāde uz jauno dzīvokļu celtniecību, kas varbūt jau pārskatāmā nākotnē atņems padomju laika dzīvokļiem nekustamo īpašumu tirgus indikatora statusu. «Šobrīd Rīgā vien celtniecības stadijā ir aptuveni 1500 dzīvokļi jaunajos projektos,» apliecina Latio ar domu, ka kursi sagādās firmai «perspektīvus un atbildīgus cilvēkus» ienesīgāko nekustamo īpašumu tirgus segmentu apsaimniekošanai.