Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Bīstamie balkoni: Beidzot meklē risinājumu

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Pēc vairākiem nokritušiem balkoniem un cietušiem vai kritiena dēļ mirušiem iedzīvotājiem Latvijas māju balkonu problēmai pievērsusies Ekonomikas ministrija.

Ir izsludināts konkurss par sērijveida daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku balkonu konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpēti un tipveida risinājumu sagatavošanu. Ministrija tam atvēlēs 41 900 eiro un norāda pakalpojuma izpildes termiņu: 2018. gada 15. decembri.

Balkonu stāvoklis līdz šim jāvērtē saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajam prasībām. Mājas pārvaldniekam profilaktiskās apsekošanas ietvaros reizi gadā vizuāli jānovērtē ēkas fasāžu, balkonu cokolu, karnīžu stāvoklis. Varam iedomāties, kā notiek balkonu apskate no zemes piektā un augstāku stāvu līmenī. Ja balkons ir gandrīz atdalījies no fasādes, tad to var pamanīt, ja balkons nav tik tehniski bīstamā situācijā - tad neko daudz nesaskatīt.

Par jelgavnieku sašutumu pērn vēstīja Latvijas Televīzija - par 10 minūšu apstaigāšanu apkārt mājai ar fotoaparātu iedzīvotājiem bija jāmaksā 560 eiro.

Tika apsekots balkonu stāvoklis - no zemes. Savukārt SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) pērn informēja, ka balkonu remonti piedāvāti vairākiem simtiem māju, bet piekrituši tikai dažu desmitu māju iedzīvotāji. Neatkarīgā izpētīja, ka balkona atjaunošana ir dārgs prieks - izmaksas var sasniegt pat 2500 eiro. Un jau aizvadītajā gadā laikraksts informēja lasītājus, ka valdības līmenī jau tiek skatīts jautājums par balkonu piespiedu sakārtošanu jeb, citiem vārdiem sakot, dzīvokļu īpašniekiem būs jāveic uzkrājumi, ja viņu mājās balkoni būs sliktā tehniskā stāvoklī un tiem būs nepieciešams kapitālais remonts. Rīgā esot gandrīz 1000 daudzdzīvokļu māju ar bīstamiem balkoniem. Tās lielākoties būvētas pagājušā gadsimta 70. un 80. gados. RNP norāda, ka katra ceturtā māja, kam ir nepieciešams veikt balkona remontdarbus, no tā atsakās.

Ekonomikas ministrija nule izsludinātā konkursa nepieciešamību pamato: ir nepieciešams noteikt ēku balkonu tehnisko stāvokli, piedāvāt iedzīvotājiem efektīvus to atjaunošanas vai pārbūves risinājumus, lai dzīvokļu īpašnieki varētu laikus pieņemt lēmumu par balkonu atjaunošanas vai pārbūves darbu veikšanu, tādējādi mazinot arī iespējamos apdraudējuma riskus iedzīvotāju veselībai un dzīvībai. Tipveida risinājums var paātrināt darbu procesu - dzīvokļu īpašniekiem atliek izvēlēties viņu īpašumam nepieciešamo variantu un rīkoties. Ministrijas izsludinātā iepirkuma mērķis ir novērtēt būvniecības perioda no 1950. gada līdz 1991. gadam laikā būvēto 316. sērijas vai 318. sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku balkonu tehnisko stāvokli, piedāvāt efektīvus tipveida risinājumus ēku konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes atjaunošanai, kā arī sniegt priekšlikumus ēku ekspluatācijas normatīvā regulējuma izmaiņām. Iepirkuma uzvarētājam būs jāsagatavo trīs balkonu pārbūves vai atjaunošanas tipveida risinājumi.