Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas centrā patvaļīgi nocirstu koku vietā būs pienākums iestādīt jaunus

© Sanita Ceirule/ F64 Photo Agency

Rīgas vēsturiskajā centrā esošas zemes īpašniekiem bojā gājuša vai patvaļīgi nocirsta koka vietā būs jāiestāda jauns, tā šodien lēma Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Ja Rīgas vēsturiskā centra vai tā aizsardzības zonā iet bojā vai tiek patvaļīgi nocirsts koks, kas veido zaļumu un zaļo zonu sistēmu, zemes īpašniekam gada laikā ir pienākums tā vietā iestādīt jaunu līdzvērtīgu vai vērtīgāku koku, teikts plānotajos Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likuma grozījumos.

Iestādāmā koka precīzu novietni, sugu, izmērus un tā kopšanas nosacījumus noteiks Rīgas domes par apstādījumiem atbildīgā institūcija, to saskaņojot ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi. Kokus un citus stādījumus, kuri attiecināmi uz Rīgas vēsturiskā centra zaļumu un zaļo zonu sistēmu, pēc saskaņošanas ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi nosaka Rīgas vēsturiskā centra detālplānojumā, paredz grozījumi.

Tāpat likumu paredzēts papildināt ar normu par kultūrvēsturisku ēku saglabāšanu. Ja kultūrvēsturiski unikāla, ļoti vērtīga vai vērtīga ēka ir bojāta tā, ka tās kultūrvēsturiskā vērtība zudusi un nav iespējama tās renovācija un restaurācija, tās vietā pieļaujama tikai tāda paša apjoma un tādu pašu būvmateriālu ēkas būvniecība, saglabājot esošos autentiskos ēkas elementus ar kultūrvēsturisku vērtību, teikts plānotajos grozījumos.

Lai izmaiņas Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā stātos spēkā, tās trešajā - galīgajā - lasījumā vēl jāskata Saeimai.