Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lauki ienāk Rīgā ar vērienu

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Latvijas simtgades svinību ietvaros sestdien notikušais lielpasākums Lauki ienāk pilsētā pulcēja tūkstošiem pilsētnieku un tūristu. Lauksaimnieki, pārtikas ražotāji, mācību spēki, biedrības un valsts iestādes kopā veidoja dzīvu stāstu par Latvijas lauku vēsturi un mūsdienīgu saimniekošanu un dzīvi laukos, ļaujot interesentiem uzzināt, kas notiek laukos – kā rodas piens, kā top maize, kas nes medu, kā izskatās traktora kabīnē.

Pilsētnieki, tajā skaitā arī paši mazākie, varēja izmēģināt ar laukiem saistītus darbus, piemēram, govju slaukšanu, un degustēt visdažādākos piena produktus, tajā skaitā saldējumu, dažādu šķirņu medu, zivju un gaļas izstrādājumus.

Pasākuma Lauki ienāk pilsētā namatēvs, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) atklāja, ka šajā lielpasākumā ir pārstāvēti vairāk nekā 200 uzņēmumu - gan piensaimnieki, gan meža un zivju nozaru pārstāvji, maizes cepēji, augkopības un dārzkopības uzņēmumu pārstāvji, bitenieki, mājražotāji un citi.

«Lauki ir milzīga Latvijas privilēģija, ko jāprot izmantot,» atklājot pasākumu, uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Viņaprāt, pasaulē nemaz nav tik daudz valstu, kur ir tik tīri, sakopti un zaļi lauki, kā tas ir Latvijā. «Lauki ir un būs Latvijas tautsaimniecības būtiska un svarīga sastāvdaļa,» sacīja premjers.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra, ka laukos mājo Latvijas spēks - tie bija svarīgi gan valsts dibināšanas brīdī, gan ir svarīgi tagad. «Lauki - tā ir iespēja pelnīt. Zemnieki negaužas, bet strādā. Un arī mums visiem vajag mazāk sūdzēties, bet vairāk strādāt,» mudināja R. Vējonis.

Pasākumu atklāja vērienīga senās un modernās tehnikas parāde, kas no Rīgas Motormuzeja devās uz 11. novembra krastmalu. Daļu no tehnikas vienībām pēc tam varēja apskatīt visas dienas garumā 11. novembra krastmalā. Parādē devās arī īpašais Simtgades traktors ar reģistrācijas Nr. T100LV. Tas ir 1956. gadā ražotais MASSEY FERGUSON FE-35, kuru pirms diviem gadiem iegādājas nodibinājums Fonds Latvijas lauksaimniecības attīstībai ar mērķi to pilnībā atjaunot un Latvijas simtgades gadā to nodot kādam no Latvijas lauksaimniekiem. AS AGROFIRMA TĒRVETE ir iegādājusies šo īpašo traktoru, un iegūtie līdzekļi - 10 000 eiro - tiks ziedoti Latvijas bērnu veselības uzlabošanai. Saņemtos līdzekļus kā ziedojumu nodibinājums Fonds Latvijas lauksaimniecības attīstībai nodeva VSIA Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ar mērķi - saldētavu iegādei Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Asins kabinetam. Tas nodrošina asins un asins komponentu uzglabāšanu un to apriti slimnīcā.

Lauki ienāk pilsētā organizēja Zemkopības ministrija un nodibinājums Fonds Latvijas lauksaimniecības attīstībai, piedaloties zemnieku saimniecībām, lauksaimniecības uzņēmumiem, valsts institūcijām, izglītības iestādēm un nevalstiskajām organizācijām.