Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Rīgas siltumam" piegādātā šķeldā atklāj radioaktīvo piesārņojumu

© Jānis Vecbrālis/ F64 Photo Agency

AS "Rīgas siltums" kurināmajā šovasar atklāts radioaktīvs piesārņojums, kas četras līdz sešas reizes pārsniedz atļauto, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pagaidu izmeklēšanā noskaidrots, ka starojuma avots bijis no Baltkrievijas ievesta koksnes šķeldas krava. Minētais atklājies, kad šķelda jau sadedzināta vesta uz sadzīves atkritumu poligonu "Getliņi".

Kā noskaidroja raidījums, 14.jūnijā sadzīves atkritumu poligonā "Getliņi" noreaģējuši radiācijas monitoringa vārti.

"Rīgas siltumā" uz pusgadu noteikts monitoringa stāvoklis. Tikmēr Valsts vides dienestam (VVD) šāda situācija ir nebijusi un tas veic pārbaudi, lai noskaidrotu, vai tas ir atsevišķs vai sistēmisks gadījums.

Kā noskaidroja raidījums, 14.jūnijā sadzīves atkritumu poligonā "Getliņi" noreaģējuši radiācijas monitoringa vārti. SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns paskaidroja, ka, iebraucot poligonā, jebkura mašīna tiek skenēta. Ja radiācijas līmenis pārsniedz atļauto, mašīna tiek aizturēta.

Aizturētajā kravā bijuši šķeldas pelni. Šķeldu kā kurināmo izmantoja "Rīgas siltuma" katlu mājā Zasulaukā. Uz poligonu izsauktie radiācijas speciālisti atzinuši, ka pelnu paraugos laboratorijā cēzija radionuklīda koncentrācija četras līdz sešas reizes pārsniedza pieļaujamo normu.

Pēc notikušā "Rīgas siltums" vairāk nekā mēnesi apturējis darbību četrās katlu mājās "Daugavgrīvā", "Vecmīlgrāvī", "Ziepniekkalnā" un "Zasulaukā". Nevienā no tām paaugstinātu starojuma līmeni neatklāja, tomēr darbiniekiem izsniedza radiācijas mērierīces un viņus speciāli apmācīja. Uzstādīti arī radiācijas vārti šķeldas piegādātāju kontrolei.

Visai drīz noskaidrojās arī problemātiskās šķeldas kravas izcelsme. Ilgstošo lietavu dēļ pagājušajā rudenī tika izsludināts ārkārtas stāvoklis mežsaimniecībā. Vietējie uzņēmēji šķeldu vairs nevarēja piegādāt un pie pasūtījuma tika uzņēmums "R Grupa", kas šķeldu importē.

"R grupa" sadarbību ar "Rīgas siltumu" turpinās līdz nākamā gada oktobrim, jo uzvarējis konkursā par šķeldas piegādi šī gada apkures sezonai. Līgumu lauzt nav plānots.

Kā raidījumam norādīja "Rīgas siltuma" valdes loceklis Raivis Elliņš, uzņēmums uzskata, ka šķelda, konkrēti viens pelnu konteiners, ir paņemt no kādas radioaktīvas vietas. "Iepriekš līgumos nebija noteikts radioaktivitātes līmenis, šobrīd tas ir noteikts, es domāju, ka viņiem nav vairs arī finansiāli izdevīgi piegādāt mums šīs kravas. Mēs viņas vienkārši nepieņemsim. Tā kā tur nav bīstamība nekāda," viņš norādīja.

Tikmēr Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centrs ieteicis piesārņotos pelnus nevis iznīcināt kā bīstamus, bet pirms izmešanas "Getliņos" sajaukt ar parastiem pelniem, lai koncentrācija būtu mazāka. Šāda rekomendācija esot sniegta, balstoties Lietuvas praksē.

Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) gan uzskata, ka šāds ieteikums nav pareizs. "Drīzāk jādemonstrē skaidra atbilde, ka tas notika tādēļ un tādēļ, kas ir izcelsme, kā radiācija tur varēja rasties, sadarbība ar trešajām valstīm. Jo radiācija nav joki - mēs zinām, kādas sekas tā var nest," uzsvēra ministrs.

"Nekā personīga" noskaidrojis, ka šovasar paaugstinātu radioaktīvo starojumu atklāja vēl kādā privāta uzņēmuma kravā. 12.jūnijā "Getliņos" neielaida uzņēmuma "Rīgas enerģija" šķeldas pelnu konteineru. Piesārņojuma līmeni atklāja tādu pašu kā "Rīgas siltuma" kurināmajā.

"Rīgas siltuma" padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko uzsvēra, ka nevar komentēt šo gadījumu, jo viņa kompetence aprobežojas ar "Rīgas siltumu", tomēr atzina, šķelda nāk no vieniem un tiem pašiem piegādātājiem. "Varbūt arī kolēģiem gadījās," sacīja Stepaņenko.

"Rīgas enerģija" šogad zaudēja atļauju pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, jo policijai ir aizdomas, ka koģenerācijas stacijas nodošanas testā kompānija blēdījās. Taču tai ir līgums ar "Rīgas siltumu" par siltumenerģiju, kas joprojām ir spēkā.