Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Triju gadu laikā vairāk nekā uz pusi Rīgā sarucis pabalstu saņēmēju skaits

© f64

Katru gadu sociālos pabalstus Rīgā saņem arvien mazāks iedzīvotāju skaits, pavēstīja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice.

Brice informē, ka 2015.gadā Rīgā sociālos pabalstus kopumā saņēma 42 477 personas, 2016.gadā - 31 671 persona, bet pērn - jau 28 156 personas.

Patlaban dažādus sociālos pabalstus saņem 17 880 rīdzinieki, taču plānots, ka līdz gada beigām šis skaits pieaugs, jo šonedēļ Rīgas dome nolēma paaugstināt ienākumu kritērija slieksni vairāku pabalstu saņemšanai, ieviest jaunu sociālo pabalstu un palielināt izglītības ieguves pabalsta apmēru.

Brice informē, ka iesniegumu pieņemšana izglītības ieguves pabalstam sākās 1.jūnijā un mēneša laikā to saņēma 279 personas, iztērējot 9 924 eiro. Līdzīgs skaits šajā laika posmā bijis arī pirms gada, kad pabalstu saņēmušas 282 personas, iztērējot 10 031 eiro. Kopumā pērn izglītības ieguves pabalstu saņēma 1404 personas, bet departaments plāno, ka nākamgad tie varētu būt 2000 cilvēki, jo izglītības pabalsta izmaiņas stāsies spēkā tikai no nākamā gada jūnija.

Dzīvokļa pabalstu šogad saņem 10 082 rīdzinieki, bet plānots, ka kopumā to šogad varētu saņemt 13 000 cilvēku.

Savukārt pabalstu veselības aprūpei patlaban saņem 2471 rīdzinieks un plānots, ka kopumā šogad šis skaits pieaugs līdz 4000 cilvēku.

Pieņemto pabalstu nodrošināšanai nebūs nepieciešami papildus līdzekļi no pašvaldības, jo tie savlaicīgi bijuši ierēķināti šī gada pašvaldības budžetā.

Pieņemtās izmaiņas paredz, ka veselības aprūpes pabalsta saņemšanai ģimenēm vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā varēs būt 221 eiro apmērā katram ģimenes loceklim līdzšinējo 192 eiro vietā. Savukārt vientuļai personai šis minimums būs 270 eiro pašreizējos 234 eiro vietā.

Dzīvokļa pabalstu patlaban var saņemt ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona, kura ir deklarējusi pamata dzīvesvietu Rīgas administratīvajā teritorijā un dzīvo atbilstoši iesniegumā norādītajā adresē. Grozījumi paredz, ka, lai saņemtu šo pabalstu, vidējais ienākumu līmenis pēdējo trīs mēnešu laikā katram ģimenes loceklim varēs būt 320 eiro pašreizējo 284 eiro vietā.

Šīs izmaiņas stājās spēkā līdz ar to publicēšanu valsts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis."

Pabalstu skaita samazinājumu departaments skaidro ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos valstī kopumā, taču departamenta pārstāvji arī vairākkārt norādījuši, ka līdz ar ekonomisko augšupeju, pieaug arī dzīves dārdzība un lai arī daudzām personām ienākumi nedaudz pārsniedz noteiktos kritērijus, viņi joprojām ir pakļauti nabadzības riskam. Tādēļ pašvaldība arī nolēmusi pielīdzināt pabalstu apmērus reālajiem izdevumiem.

Kopumā no pašvaldības budžeta sociālo pabalstu nodrošināšanai šogad tika atvēlēti 13,92 miljoni eiro, no kuriem patlaban izlietoti 6,92 miljoni.