Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par spīti mācību gada sākumām 8 Rīgas skolās turpināsies remontdarbi

© f64

Uzsākot jauno mācību gadu, remontdarbi pilnībā nebūs noslēgušies astoņās Rīgas skolās, šodien preses konferencē paziņoja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs apgalvoja, ka tie ir "sīki remontdarbi", kas nekādā veidā neietekmēs mācību procesu un skolēniem nekaitēs. Piemēram, Rīgas 6.vidusskolā vēl notiks lifta izbūve, Rīgas 69.vidusskolā - turpināsies teritorijas labiekārtošana, bet Rīgas 40.vidusskolā vēl tiks labots jumts.

Lielākie darbi gaidāmi Rīgas 84.vidusskolā un Rīnužu vidusskolā, kur septembrī tiks uzsākta skaņu ierakstu studiju izbūve. Savukārt Rīgas Angļu ģimnāzijas piebūves celtniecība turpināsies divus gadus.

Vasaras sezonā trim Rīgas skolām atjaunotas aktu zāles, piecām skolām - sporta zāles, septiņām skolām atjaunoti mācību korpusi vai veseli stāvi un vēl 21 skolas ēkai uzstādītas atjaunotas ugunsaizsardzības sistēmas. Tāpat sešiem bērnudārziem veikta ēku siltināšana, 13 bērnu dārziem atjaunotas kāpņu telpas, astoņiem atjaunoti rotaļu laukumi un vairākiem desmitiem bērnudārzu veikta atsevišķu telpu, piemēram, grupiņu, vingrošanas telpu, aktu zāļu un citu telpu atjaunošana.

Burovs pastāstīja, ka šogad jauni sporta laukumi tiks atvērti pie trīs skolām - Mežciema pamatskolas, Rīgas 89.vidusskolas un Rīgas 96.vidusskolas Imantā. Darbi pie Imantas sporta laukuma sāksies septembrī, jo būvniecības darbu iepirkuma rezultāti tikuši apstrīdēti, kas projektu nedaudz aizkavējis. Imantas sporta laukumu plānots atklāt pavasarī un izmēru ziņā tas būs līdzvērtīgs Centra sporta kvartālam Krišjāņa Barona ielā, bet Mežciema un 89.vidusskolas laukumi būs pieejami jau līdz ar mācību gada sākumu.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) klātesošajiem atgādināja par pašvaldības solījumu ieviest brīvpusdienas arī bērnudārzos. "No šī mācību gada brīvpusdienas tiks nodrošinātas pamatskolas un arī vidusskolas audzēkņiem. Patlaban strādājam pie budžeta sastādīšanas tā, lai no jaunā gada brīvpusdienas tiktu ieviestas arī bērnudārzos," solīja mērs, norādot, ka pašvaldība neapstāsies pie iesāktā un turpinās attīstīt gan izglītības nozari kopumā, gan ar to saistīto infrastruktūru.

Viņš arī norādīja, ka "gaidāmas daudz neviennozīmīgas reformas izglītības jomā no valdības puses", kas skar kompetencēs balstīta satura ieviešanu, kā arī pāreju uz mācībām valsts valodā, taču pašvaldība esot gatava nodrošināt papildnodarbības dzimtajā valodā gan latviešu, gan mazākumtautību skolās, kā arī sniegt visu citu nepieciešamo palīdzību mācībspēkiem.

Preses konference notika atjaunotajās Rīgas Franču liceja telpās, un domes vadība uzsvēra, ka līdz ar šīs skolas atjaunošanu oficiāli Rīga vairs nav nevienas izglītības iestādes, kurā mācību process notiktu divās maiņās.

Kopumā dažāda veida remontdarbi šogad tika veikti 83 Rīgas skolās un 67 bērnudārzos. Remontdarbos ieguldīti 34,9 miljoni eiro, no kuriem 8,3 miljoni ir Eiropas fondu finansējums, bet 26,6 miljoni - pašvaldības un Īpašuma departamenta līdzekļi.

Kā liecina Izglītības, kultūras un sporta departamenta sniegtā informācija, skolu skaits Rīgā šogad nav mainījies un ievērojamas izmaiņas nav arī skolēnu skaita ziņā.

Šogad Rīgā darbosies 114 vispārizglītojošās skolas, kuras apmeklēs aptuveni 68 000 skolēnu, no kuriem 6000 būs pirmklasnieki. Šajās skolās strādās 7000 pedagogu. Darbu septembrī uzsāks arī 150 pašvaldības dibinātas pirmsskolas izglītības iestādes un 65 bērnudārza grupas pie 13 vispārizglītojošām skolām, divām speciālajām skolām un viena interešu centra. Kopskaitā bērnudārza grupiņās vieta būs aptuveni 26 000 bērnu un tajās strādās ap 3500 pedagogiem.

Tāpat Rīga darbu turpinās deviņas mūzikas un mākslas skolas, 11 sporta skolas un 13 bērnu un jauniešu centri.