Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Sākas Rīgas svētki; uzzini, kur varēs doties!

© F64

Pirmajā Rīgas svētku dienā apmeklētāji varēs baudīt gaismas strūklaku šovu, kā arī vairākus koncertus dažādās pilsētas apkaimēs un parkos.

Tradicionāli Rīgas svētku laikā notiks arī Ostas svētki, kuru pasākumi norisināsies Kronvalda parkā pie Rīgas brīvostas pārvaldes ēkas.

Svētku pirmajā dienā jau tradicionāli tiek godināti tie rīdzinieku pāri, kas laulībā nodzīvojuši 50 gadus. Rīgas domes priekšsēdētāja pieņemšana par godu Zelta pāriem šogad notiks Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" no plkst.15 līdz plkst.18, kas arī būs viens no pirmajiem Rīgas svētku pasākumiem.

Tā kā šogad Rīgas svētki notiek Latvijas valsts simtgades un Rīgas Latviešu biedrības 150.gadadienas zīmē, par godu šai jubilejai plaša pasākumu programma notiks Vērmanes dārzā, ļaujot svētku apmeklētājiem iejusties 19.gadsimta un 20.gadsimta mijas atmosfērā.

Plkst.20 parkā sāksies koncerts "Laikmets un mūzika", kurā klausītājus priecēs Rīgas Latviešu biedrības Jubilejas kamerorķestris. Koncertā varēs dzirdēt Latvijā, Rīgā un Rīgas Latviešu biedrībā pirms 100 gadiem un agrāk skanējušus skaņdarbus. Kamerorķestris izpildīs Franča Ādama Feihtnera, Džoakīno Rosīni, Riharda Vilhelma Vāgnera, Alfrēda Kalniņa, Jāzepa Mediņa, Emīla Dārziņa, Jāņa Kalniņa un Ringolda Ores radīto mūziku. Koncertā piedalīsies solisti Evija Martinsone, Kalvis Kalniņš un diriģents Andris Veismanis.

Grīziņkalnā no plkst.19 līdz plkst.22 varēs baudīt Imanta Kalniņa mūziku. Komponista dziesmas izpildīs dziesminieces Austras Pumpures audzēkņi un darba turpinātāji jeb Austrasbērni - Ieva Akuratere, Arnis Miltiņš, Kristīne Sudmale-Locika, Kristaps Sudmalis, Uldis Ozols, Silvija Silava, Anta Eņģele, Inta Pauļuka, Andris Mičulis un citi.

Pasākuma īpašie viesi būs Ainars Mielavs un Aigars Voitišķis, kuri klausītājiem izpildīs pašu veidoto Imanta Kalniņa dziesmu programmu, bet vakara noslēgumā klātesošos priecēs Marts Kristiāns Kalniņš un grupa "Autobuss debesīs". Dziesmu vakaru vadīs un arī sev tuvās Imanta Kalniņa dziesmas izpildīs dziesminieks Goran Gora.

Tradicionāli Rīgas svētku laikā notiks arī Ostas svētki, kuru pasākumi norisināsies Kronvalda parkā pie Rīgas brīvostas pārvaldes ēkas. Līdz ar Ostas svētku pasākumiem, šogad apmeklētāji aicināti vērot muzikālu strūklaku un ūdens gaismu šovu "Ūdens stāsts mēness gaismā", kā arī apmeklēt izglītojoši izklaidējošu interaktīvo instalāciju "Aquatorium". No plkst.23 līdz plkst.3 naktī katru pusstundu pilsētas kanāla krastos pie Rīgas brīvostas pārvaldes bākas varēs baudīs gaismas šovu par Rīgas ostas vēsturi.

Rīgas svētku pirmajā dienā apmeklētāji no plkst.17.30 līdz plkst.20 gaidīti arī Stacijas laukumā, kur uz "Origo Summer Stage" skatuves uzstāsies koncertcikla "Dziesmu tilti" dalībnieki. Piektdienas koncertā klausītāji dzirdēs VEF Kultūras pils vijolnieku ansambli "Kantilēna", Kultūras un atpūtas centra "Imanta" vīru vokālo kvartetu "Harmonija Rīgai", koncertprogrammu "Tornī pulkstens skaita mirkļus…" ar Marta Kristiāna Kalniņa, Kristiānas Stirānes un Līvas Kalniņas piedalīšanos, kā arī populāru deju melodiju programmu "Retro ritmos" VEF Kultūras pils tautas instrumentu orķestra "Sadko" sniegumā. Koncertu noslēgs folkmūzikas grupa no Čīles "Montemar".

Bērni no plkst.16 varēs izklaidēties Bastejkalna pakājē, kur varēs rotaļāties, spēlēt spēles, apgleznot sejas, pūst burbuļus, kā arī apgleznot piecu Rīgas pazīstamāko ēku kartona maketus. Plkst.20 Mazajā Ģildē ar jauniešu teātra "Vinnijs" izrādi "Aspazija "Vaidelote", tiks atklāts 9.starptautiskais bērnu un jauniešu teātru festivāls "Baltijas zvans 2018".

Paralēli no plkst.18 līdz plkst.23 norisināsies arī Strazdumuižas ciemata svētki, kuros piedalīsies jauktais koris "Jolanta", vīru vokālais ansamblis "Senozols", sieviešu vokālais ansamblis "Rudens roze", jauniešu vokālais ansamblis "Pavasara brīnumputni", Strazdumuižas pūtēju orķestris, vokāli instrumentālais ansamblis "Epsilons", VEF Kultūras pils vokāli instrumentālais ansamblis "Kaleido", muzikālā apvienība "Dziesmu labirints" un Strazdumuižas kluba Drāmas un dzejas teātris.

Sporta atbalstītāji no plkst.13 Ķīpsalas izstāžu centrā varēs vērot starptautisko florbola turnīrs "Unihoc Riga Cup 2018", kā arī piedalīties Lucavsalas kausā pludmales volejbolā.

Tāpat svētku laikā ikvienam būs iespēja apskatīties īpaši veidotas izstādes, kuras tiks izstādītas Līvu laukumā, Doma laukumā, Latvijas Nacionālā arhīva ēkā, Latvijas Kara muzejā un citviet.

18.augustā un 19.augustā Rīgas sabiedriskajā transportā iedzīvotāji varēs braukt bez maksas.