Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Sestdien Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" norisināsies Jūgendstila tērpu modes parāde

RĪGAS STILS UN GAUME. Jūgendstila tērpu parādes mērķis ir popularizēt Rīgas pilsētu, tās stilu un gaumi tērpos un noskaņā, veicināt interesi par Rīgas vēsturi, par modes vēsturi Latvijā un pasaulē un reizē celt mūsu nacionālo pašapziņu © Publicitātes foto

Sestdien, 18. augustā, pulksten 18 Kultūras pilī Ziemeļblāzma pirmo reizi norisināsies Jūgendstila tērpu modes parāde, kur modeļu lomā iejutīsies sabiedrībā pazīstamas dāmas.

Modes parādes 100 tērpu kolekciju veidos trīs apakškolekcijas: 25 jūgendstila tērpus radījis Latvijas modes zīmols Mayra, kura iedvesmas avots ir mūsu tautas tradīcijas, raksti un tautastērpi, pieci jūgendstila tērpi būs no sadarbības partneru - Lūznavas muižas un Limbažu novadpētniecības muzeja - īpašumiem, bet pārējos sarūpējušas zīmola Mayra aicinātas viesmākslinieces Irina Gončarova, Jūlija Ladožina, Anastasija Troļa, Lilija Ivanova, Natālija Edis, Ļena Jeļistratova un Tatjana Šahmatova.

«Māksla ir vainags uz tavu domu galvas - apgalvoja jūgendstila (art nouveau) radītāji,» saka latviskā zīmola Mayra radītāja Maira Miķelsone. Viņa ikvienu sestdien aicina uz Jūgendstila tērpu parādi, kur uz brīdi varēs aizmirst ikdienu un savai domu galvai uzlikt mākslas un iztēles vainagu / F64

«Katrai tautībai, kas dzīvoja un dzīvo Latvijā, ir savs skatījums uz jūgendstila modi, bet mūs vieno viena telpa, un šajā gadījumā tā ir Rīga,» saka Jūgendstila tērpu modes parādes organizatore un tērpu zīmola Mayra īpašniece Maira Miķelsone. Lai sarīkotu šos skaistos svētkus, viņa savā komandā sapulcinājusi cilvēkus, kurus vieno mīlestība pret Latviju, Rīgu, vēsturi un modi: kinorežisoru Jāni Streiču, tērpu mākslinieces Sandru Silu un Nadeždu Ignatāni, rakstnieci un publicisti Noru Ikstenu, dziedātāju Ievu Akurateri, horeogrāfi Zitu Erss, režisori Zandu Krancmani, mūziķus Uldi Marhilēviču un Rūtu Muktupāvelu. Bet jūgendstila tērpus demonstrēs dziedātājas Ieva Akuratere, Lorija Cinkuss, Inga Šļubovska-Kancēviča, Elīna Šimkus, Linda Dinsberga, aktrises Mirdza Martinsone, Ērika Eglija un Karīna Lučiņina, māksliniece Ilze Patmalniece, žurnālistes Una Griškeviča un Līga Gaigala, stiliste Kristīne Rudzinska, pianiste Inna Davidova, ērģelniece Jevgēnija Ļisicina, rotu dizainere Anna Fanigina, maratoniste Jeļena Prokopčuka un daudzas citas.

F64

«Mums ir jāatgādina - gan sev pašiem, gan pasākuma viesiem -, ka vērtības, ko Jūgendstila tērpu modes parādē piedāvāsim, ir pārlaicīgas un ļoti iederīgas šodienā. Latvijai un Rīgai ir, ar ko lepoties - gan savā vēsturē, gan mūsdienās,» uzsver Maira Miķelsone, norādot, ka pasākuma mērķis ir popularizēt Rīgas pilsētu, tās stilu un gaumi tērpos un noskaņā, veicināt interesi par Rīgas vēsturi, par modes vēsturi Latvijā un pasaulē, un reizē celt mūsu nacionālo pašapziņu.

«Jūgendstila mode cildināja sievieti, tās tievo, korsetē iejozto vidukli un plūstošās, graciozās kustības. Brīnišķīgs laikmets un sievišķīgi tērpi - atmosfēra, kuru vēlamies iedzīvināt šodienā,» uzsver latviskā zīmola Mayra īpašniece.