Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Mākslas plenēri Ķengaraga un Ziepniekkalna "Stropos"

© Publicitātes foto

Rīgas apkaimēs, kurās nav savu kultūras centru, aktīvi darbojas divi radošie Stropi – Mans Ķengarags un Mans Ziepniekkalns. Abas kultūrtelpas radītas, lai veicinātu rīdzinieku līdzdarbošanos kultūras procesos, un arī Rīgas pilsētas svētkos tur notiks radošas aktivitātes.

Sestdien, 18. augustā, un svētdien, 19. augustā, no pulksten 12 līdz 16 kultūrtelpā Strops. Mans Ķengarags, kas atrodas gleznainā vietā Daugavas krastā Mazjumpravas muižas teritorijā, notiks Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, biedrības I Did It un Latvijas Mākslinieku savienības rīkotais atvērtais mākslinieku plenērs Mazjumpravas ainavas. Plenēra ietvaros ikviens interesents varēs ne vien vērot, kā apkaimes ainava pārvēršas mākslas darbos, bet arī piedalīties zīmējumu un gleznojumu radīšanā profesionālu mākslinieku vadībā. Ķengaraga plenērā interesentiem talkā nāks mākslinieki Līga Kalniņa, Igors Dobičins un Ansis Dobičins.

Savukārt kultūrtelpā Strops. Mans Ziepniekkalns, kas izvietots Valdeķu un Graudu ielu krustojumā, sestdien un svētdien tajā pašā laikā notiks plenērs Ēbelmuižas ainavas, un tajā piedalīsies un apmeklētājiem palīdzēs Ilgnese Avotiņa un Inese Sudare.

Daudzveidīgi kultūras, izklaides un izzinoši bezmaksas pasākumi, kā arī radošas aktivitātes ģimenēm un bērniem - gan darba dienu vakaros, gan dienas laikā nedēļas nogalēs - abos Stropos notiks līdz pat 8. septembrim.

Ziepniekkalna Stropā rītvakar, 16. augustā, pulksten 19 notiks Rūdīšanās skolas pasniedzēja Māra Žundas lekcija Mentālā veselība mieram un nervu sistēmas trenēšana, 22. augustā pulksten 19 muzicēs Virtuves kabarē apvienība Gapoljeri, 24. augustā pianistes Agneses Egliņas un Latvijas Nacionālās operas solistes Evijas Martinsones izpildījumā būs dzirdams koncertstāsts par Elliju Forseli un Jani Rozentālu Viens otram, 25. augustā pulksten 12 notiks sadziedāšanās ar Arni Miltiņu un viņa ģimeni, bet 29. augustā - Ingas Gailes dzejas vakars. Savukārt 6. septembrī pulksten 19 tur gaidāms Artūra Puntes un Semjona Haņina dzejas vakars.

Ķengaraga Stropā jau šovakar, 15. augustā, pulksten 19 notiks astronoma Ilgoņa Vilka lekcija Vai kosmoss ietekmē Zemi un cilvēkus? (sadarbībā ar LU Open Minded), 23. augustā pulksten 19 - sieviešu stendaps Smieklīgi sieviešu stāsti, kurā piedalīsies Baiba Baikovska, Katrīna Rudzīte, Džemma Sudraba un Inga Gaile, 25. augustā pulksten 12 darbosies Vēja zvanu darināšanas darbnīca, bet mēneša izskaņā, 31. augustā, pulksten 19 uzstāsies slāvu kultūras biedrības Harmonika vokālais ansamblis Harmonika un senioru koris Lada. Savukārt 3. septembrī pulksten 19 tur gaidāms Guntara Godiņa dzejas vakars.

Pirmajai skolas dienai par godu abos Stropos pulksten 12 gaidāmas izrādes bērniem: Ķengaragā tiks spēlēta režisora Jāņa Znotiņa izrāde Karnevāls un kartupeļu salāti, bet Ziepniekkalnā - Dirty Deal Teatro izrāde bērniem Kā saule gadījās.

Bet kultūrtelpu šā gada sezona noslēgsies Mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts laikā ar Laikmetīgās kokļu mūzikas koncertu abās norises vietās: Ķengaraga Stropā 8. septembrī pulksten 20 muzicēs Kārlis Jirgens, tikmēr Ziepniekkalna Stropā - kameransamblis Altera Veritas.