Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Akmeņainais ceļš uz Čakstes pieminekli

POŠ. Uz Latvijas simtgadi tiek posta Jāņa Čakstes atdusas vieta Meža kapos – piemineklis būs notīrīts un atjaunots, par citiem darbiem liecina bruģakmeņu krāvums pieminekļa priekšplānā © Ģirts Ozoliņš/F64

Pirms 10 gadiem atjaunotā Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes kapa vieta šogad tiek labiekārtota, bet darbi ir apstājušies. Ceļš uz Čakstes atdusas vietu ir burtiskā nozīmē akmeņains. Un tā – jau vairākus mēnešus. Līdz simtgadei, kā plānots, ceļus uz Jāņa Čakstes pieminekli varēja atjaunot pat vairākas reizes, un arī tagad vēl nekas nav nokavēts, lai gan nu jau Latvijas simtgade novembrī ir daudz tuvāk nekā tad, kad darbi kapos tika uzsākti.

Rīdzinieks Imants šovasar vairākas reizes devās uz II Meža kapiem apkopt tēva kapiņu. «Es jau kaut kā varu aiztenterēt pa akmeņiem, bet kreņķējos par vecajiem cilvēkiem, kuri ar lejkannām un grābekļiem ir spiesti lavierēt starp kapu kopiņām, jo lielie ceļi nav izmantojami, uz tiem ir sabērti akmeņi un viss tā arī atstāts. Kājas var izlauzt,» viņš sacīja Neatkarīgajai. Laikraksts pārliecinājās, ka viens no ceļiem, kas ved uz Čakstes atdusas vietu, ir noklāts ar rupjām šķembām, apmales nav ieliktas, bet segums jau ir daļēji uzbērts, turklāt tik augstu, ka, pabeidzot visus ceļa seguma atjaunošanas darbus, gājējiem vajadzētu soļot pa krietnu paaugstinājumu. Otrs ceļš uz Jāņa Čakstes kapa vietu vēl nav sākts remontēt, seguma plātnes ir izdrupušas un grubuļainas kā aligatora mugura. Valsts pirmā prezidenta pieminekļa priekšpusē ir sakrauti bruģakmeņi, daļa no tiem izbiruši. Ej kad iedams, strādnieku nebija.

PĀRTRAUKUMS. Divu mēnešu laikā - 60 kalendārajās dienās - nākamajam būvniekam būs jāizdara tas, ko iepriekšējais nepabeidza un nepaveica: I Meža kapsētā paredzēta betona bruģakmeņu ceļa izbūve vairāk nekā 3000 m2 apjomā, II Meža kapsētā tiks izbūvēts asfaltseguma ceļš 1700 m2 apjomā. Pagaidām jāsoļo pa uzbērtām šķembām / F64

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments (MVD) direktors Anatolijs Aļeksejenko saka: «Ceļš, kas ved caur aleju uz Čakstes pieminekli, bija sliktā tehniskā stāvoklī, asfaltsegums bija nolietojies un vietām izdrupis, tādēļ pieņēmām lēmumu šogad līdzekļus ieguldīt tā sakārtošanā.» MVD šā gada martā izsludināja iepirkumu par ceļu remontdarbu veikšanu I Meža kapsētā Jāņa Čakstes alejā un II Meža kapsētā ceļa posmā no vārtiem līdz Jāņa Čakstes piemineklim. 25. aprīlī tika noslēgts publisko būvdarbu līgums ar SIA Būvtehnikas pakalpojumi, un drīz pēc tam uzņēmums uzsāka darbus. Lursoft datu bāzē pieejamā informācija liecina, ka uzņēmuma darbības jomas ir celtniecība un remonta darbi, tam ir nodokļu parāds.

MVD informēja, ka kopš jūnija darbi ir apturēti, jo departamenta pārstāvji kopā ar pieaicinātu būvuzraugu apsekoja objektu un konstatēja, ka darbu izpildē veiktas būtiskas atkāpes no līgumā noteiktā, turklāt šīs darbības nav rakstiski saskaņotas ar departamentu. Ņemot vērā minēto un ievērojot Iepirkuma likuma prasības, kas paredz, ka līguma grozījumi pieļaujami gadījumā, ja būvdarbu izmaiņu vērtību summa nesasniedz 15 procentus no sākotnējā līguma, MVD lauza noslēgto līgumu. Tika pieņemti uzņēmuma paveiktie demontāžas darbi un dots laiks sakārtot būvniecības objekta teritoriju.

26. jūlijā atkārtoti tika izsludināts iepirkums par ceļa remontdarbu veikšanu I Meža un II Meža kapos. Pretendentu pieteikumu iesniegšanas termiņš noslēdzās pirmdien, 6. augustā, un tuvākajā laikā Iepirkumu komisija izvērtēs iesniegtos piedāvājumus un noteiks uzņēmumu, ar kuru tiks noslēgts līgums. Rudenī darbi ir jāpabeidz.