Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Restorāni "Vairāk saules" - ne tik nevainīgi, kā izskatās?

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Šā gada sākumā vairāki restorānu īpašnieki sūkstījās, ka darbaspēka nodokļu slogs uzņēmējiem ēdināšanas biznesā kļūst nepanesams. Ja galus kaut kā var savilkt, tad konkurēt ar citiem Eiropas Savienības ēdinātājiem nevar. Februārī nesen dibinātā Latvijas Restorānu biedrība vēstīja, ka sākusi sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), Finanšu un Ekonomikas ministrijām, lai sakārtotu nozari, tomēr jūnijā restorānu tīkls Vairāk saules piedzīvoja kratīšanu.

Policija veica kratīšanu restorānos, sākotnēji tika aizturēti četri cilvēki, un kā iemesls tam tika minēta kases aparātu sagrozīšana, tādējādi valstij, iespējams, nodarot zaudējumus 1,5 miljonu eiro apmērā. Pusotru mēnesi pēc kratīšanām Valsts policijas Rīgas reģiona Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs informēja, ka policija ir guvusi apstiprinājumu, ka šajā uzņēmumā darbiniekiem maksātas tā dēvētās aplokšņu algas, ir notikusi iejaukšanās kases aparātos, dzēsti un laboti dati. A. Sozinovs stāstīja, ka policija veikusi 35 kratīšanas un izņēmusi lielu daudzumu dokumentu, datoru cietos diskus un citu veidu pierādījumus, kuru analizēšana ir ļoti apjomīgs process. Latvijas policisti pat sadarbojas ar ārvalstu kolēģiem.

Saskaņā ar TV3 raidījuma Nekā personīga informāciju policija uzskatot, ka restorānu īpašniece SIA Vēl vairāk saules izmantoja nelegāli radītu datorprogrammu, ar kuru modificēti kases aparāti, lai samazinātu dienas ienākumus katrā restorānā Vairāk saules.

Pēc tam daļa skaidrās naudas izmaksāta darbiniekiem aplokšņu algās. Savukārt restorānu tīkla īpašnieki izplatīja kontrinformāciju, norādot, ka policijas kratīšana ir bijusi konkurentu provokācija, jo neilgi pēc notikušā vairāki Rīgas tirdzniecības centri saņēmuši e-pastus no konkurējošā picēriju tīkla Čili pica.

Nedēļu pēc jūnijā veiktajām kratīšanām restorānu tīklā situācijas skaidrošanā iesaistījās Valsts ieņēmumu dienests (VID). Analizējot iegūtās finanšu atskaites, starpības un nesakritības finanšu datos netika konstatētas, bet konstatētas neatbilstības darbinieku darba laikā. Šis pārkāpums ir novērsts. Tematiskās pārbaudes laikā netika atklāts, ka restorānu ieņēmumi būtiski atšķirtos no citām dienām, cik naudas iekasēja pārbaudes dienā, apmēram tikpat daudz - arī citās dienās. VID skaidro, ka katra no iestādēm - VID un Valsts policija - savas pārbaudes ir veikusi atšķirīgu procesu ietvaros un izmantojot atšķirīgas izmeklēšanas metodes. VID savas pārbaudes īstenoja Administratīvā procesa ietvarā, savukārt Valsts policija - kriminālprocesa ietvarā. Katras iestādes rīcībā bija un ir sava informācija, katrai no iestādēm bija atšķirīgs pārbaudes apjoms, kā arī pilnīgi atšķirīgas metodes, pārbaudot attiecīgo uzņēmumu, līdz ar ko abus šos gadījumus nav korekti salīdzināt.

Bet saistībā ar veiktajām kratīšanām un sākto kriminālprocesu policija nesniedz informāciju VID. No Neatkarīgajai sniegtās atbildes var secināt, ka nekas nav mainījies - izmeklējot šo lietu, policija joprojām VID palīdzību nav lūgusi un informāciju nav sniegusi.

***

VIEDOKLIS

Restorānu tīkla Vairāk saules līdzīpašnieka Endija Bērziņa paziņojums 24.07.2018.:

Vēlreiz uzsveram, ka Vairāk saules restorānos nav notikusi krāpniecība ar kases aparātiem un algām. Šobrīd nav nekādas informācijas, kas apstiprinātu to, ka policija patiešām ir veikusi izņemto kases aparātu ekspertīzi, jo arī kases lentes, kas ir būtiskas kvalitatīvai kases aparātu pārbaudei, vēl joprojām atrodas Vairāk saules. Pagaidām policija par to izņemšanu nav izrādījusi nekādu interesi. Esam šokēti par izskanējušajiem Rīgas reģiona Kriminālpolicijas priekšnieka Andreja Sozinova pārsteidzīgajiem izteikumiem, pirms patiešām ir veikta atbilstoša kratīšanas laikā izņemto kases aprātu un citas informācijas ekspertīze un pārbaude. Varam tikai minēt, kāpēc šāds paziņojums šobrīd ir parādījies. Rīt (tātad 25. jūlijā - red.) bija pēdējā diena, kad iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim bija jāsniedz oficiāla atbilde, vai viņš piekrīt tikties ar Vairāk saules un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru. Atgādināsim, ka tikties ar ministru uzņēmums lūdza, lai pārrunātu Kriminālpolicijas izmeklēšanas gauso gaitu. Tostarp jautājumu - kāpēc netiek veikta kases aparātu ekspertīze. Tāpēc pēkšņais paziņojums rada šaubas, vai ekspertīze reāli ir veikta, jo kases aparātu lenšu kopijas, kas nepieciešamas ekspertīzei, atrodas pie Vairāk saules.