Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Samazināto NĪN likmi turpmāk piemēros visiem Rīgā mītošajiem ārzemniekiem

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Rīgas dome turpmāk samazināto nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi piemēros visiem Rīgā dzīvojošiem ārzemniekiem, neatkarīgi no tā, cik sen persona jau deklarējusi dzīvesvietu Latvijā, apstiprināja Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieka vietniece Ināra Papina.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka ST par neatbilstošu Satversmei atzinusi normu, kas nosaka samazinātu NĪN likmi tām dzīvesvietām Rīgā, kurās deklarēta persona ar citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonību un kura Latvijā deklarējusies jau vismaz septiņus gadus. ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams un tas stājies spēkā 2.jūlijā.

Rīgas dome veiks NĪN pārrēķinu par laika periodu no 2018.gada 2.jūlija līdz taksācijas gada beigām.

Kā informēja Papina, balstoties uz ST spriedumu, Rīgas dome veiks NĪN pārrēķinu par laika periodu no 2018.gada 2.jūlija līdz taksācijas gada beigām tām personām, kuru nodokļa aprēķinu taksācijas gadam ietekmēja iepriekš spēkā esošie noteikumi.

Vienlaikus dome norāda, ka šobrīd nav plānots izstrādāt jaunu kārtību NĪN likmju noteikšanai Rīgā, līdz ar to turpmāk samazinātā NĪN likme bez ierobežojumiem tiks piemērota arī par tiem īpašumiem, kuros dzīvesvietas deklarējuši ne tikai Latvijas pilsoņi un Latvijas nepilsoņi, bet arī personas ar vidēji augstāku ienākumu līmeni, proti, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņi vai personas, kas ir saņēmušas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Latvijā.

Kā skaidroja Papina, sākotnējā Rīgas domes noteikumu redakcijā, samazināto NĪN likmi bija iespējams piemērot tikai par nekustamajiem īpašumiem, kuros dzīvesvietu bija deklarējis Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis. "Tomēr, Rīgas domes ieskatā, personas, kuras Latvijā dzīvo un strādā ilgstoši un pastāvīgi, ir integrējušās Latvijas sabiedrībā, pārvalda latviešu valodu, ir saistījušas savu un savu bērnu dzīvi ar Latviju, mācās, strādā, ilgstoši maksā nodokļus un ir devušas ievērojamu ieguldījumu valsts attīstībā, ir lojālas Latvijai. Tādēļ noteiktos apstākļos arī šo personu deklarētās dzīvesvietas būtu ņemamas vērā, piemērojot samazināto NĪN likmi," pauda Papina.

Līdz ar to 2015.gadā tika izstrādāti grozījumi noteikumos, papildinot tos ar norādi, ka samazināto NĪN likmi var piemērot arī par tiem nekustamajiem īpašumiem, kuros ir deklarēta citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņa vai personas, kas ir saņēmusi pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā.

Vienlaikus ar grozījumiem noteikumos tika ietverta arī ST apstrīdētā norma, paredzot, ka personai katra taksācijas gada 1.janvārī deklarētai Latvijā jābūt vismaz septiņus gadus, kas kalpoja kā kritērijs, lai apliecinātu personas ilgstošu saikni ar Latviju. "Tādējādi secināms, ka jaunais regulējums noteikumos tika ietverts, lai nodrošinātu vienlīdzīgus apstākļus plašākam personu lokam, kam ir ilgstoša un pastāvīga saikne ar Latviju, neaprobežojoties tikai ar Latvijas valsts piederību," sacīja Papina.

Pēc viņas paustā, izstrādājot noteikumu grozījumus, vērā ticis ņemts arī fakts, ka Latvijas iedzīvotāju ienākumu līmenis ir būtiski zemāks, salīdzinot ar citu ES dalībvalstu iedzīvotāju ienākumu līmeni, un tika meklēti veidi kā nodrošināt NĪN sloga proporcionalitāti.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes publiskoto informāciju, Latvijā iekšzemes kopprodukts pēc pirktspējas līmeņa 2014.gadā bija tikai 64% no ES vidējā rādītāja, un tas bija ceturtais zemākais rādītājs no visām ES dalībvalstīm. "Līdz ar to samazinātās NĪN likmes piemērošana tieši personām, kas ir ilgstoši saistītas ar Latviju, un līdz ar to vidēji statistiski atrodas sliktākos finansiālos apstākļos kā personas, kas saistītas ar citām ES dalībvalstīm, Rīgas domes ieskatā bija samērīga un pamatota," skaidroja pārstāve.

Tāpat grozījumu mērķis bijis arī motivēt nekustamo īpašumu īpašniekus nopietnāk izvērtēt, kam izīrēt sev piederošās telpas, un ņemt vērā, ka ar Latvijas valsti cieši saistītu personu izmitināšana savā īpašumā var būt pamats samazinātās NĪN likmes piemērošanai, tādējādi paplašinot vietējiem iedzīvotājiem pieejamo īres dzīvesvietu klāstu.