Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Purvciemā vanags no balkona aiznesis kaķi - vai tas ir iespējams?

© pixabay.com

Sociālajos tīklos parādījusies informācija par to, ka vanags no Purvciema daudzdzīvokļu mājas balkona esot aiznesis kaķi. Taču Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko uzskata, ka šāda situācija esot mazticama un paskaidro, kāpēc, vēsta pašvaldības portāls riga.lv.

Rīgā sastopami ir divu veidu vanagi - vistu vanagi un zvirbuļu vanagi. Vistu vanagi ir lielākā vanagu suga. Tēviņi parasti sver 630-1100 g, to garums vidēji ir 55 cm, spārnu platums svārstās no 98 līdz 104 centimetriem. Mātītes ir nedaudz lielākas.

Pat tad, ja pieņemam, ka Purvciemā riņķo lielākās putnu sugas pārstāvis - vistu vanags, tad uzbrukumu kaķim ornitologs izslēdz. "Kaut gan vistu vanagi ir plēsīgi putni, viņi parasti medī mazākus putnus. Tas tāpēc, ka putns ir spējīgs aiznest upuri, kas sver ne vairāk kā pusi no paša svara, tas ir, maksimums - 1 kg. Kaķi sver daudz vairāk," atzīmē speciālists.

Taču stāsti par kaijām, kas pludmalē gaisā paceļ mazo šķirņu suņus, gan varētu atbilst patiesībai.

Sudrabkaija uz šādu rīcību būtu spējīga. Taču lielu laupījumu tā tālu aiznest nevar un, pirms notiesāt to, tā vispirms cenšas medījumu iemest jūrā un noslīcināt.

Avots