Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kooperatīvos samazina nekustamā īpašuma nodokli

© f64

Dzīvokļu īpašnieku biedrības Zasulauks dzīvokļu īpašnieki ir saņēmuši Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldes paziņojumu, kurā rakstītais ir iepriecinošs – ir izveidojusies nekustamā īpašuma nodokļa pārmaksa. Tas nozīmē, ka ir veikts pārrēķins, un konstatēts, ka dzīvokļa īpašniekam pienākas nodokļa atlaide.

Paziņojumā ir daudz atsauču uz saistošajiem noteikumiem un likumiem, starp tiem gandrīz pazūd teikums par to, ka nodokļu maksātājam saskaņā ar likumu Par nodokļiem un nodevām ir tiesības pieprasīt pārmaksātās nodokļa summas atmaksāšanu vai novirzīšanu kārtējo nodokļu maksājumu segšanai triju gadu laikā. Izrādās, ja nodokļu maksātājs nevēlas pārmaksāto summu taupīt nākamajam gadam, tad viņš var rakstīt iesniegumu Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldei, lai to pārskaita uz nodokļu maksātāja bankas kontu. Tas gan paziņojumā nav teikts.

Iesniegums par pārmaksātās nodokļa summas ieskaitīšanu dzīvokļa īpašnieka bankas kontā jāraksta Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšniekam Rīgā, Terēzes ielā 5, LV-1012.

Dzīvokļu īpašnieku biedrībai nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķins par ēkām un zemi veikts, pamatojoties uz Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 198 Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā: nekustā īpašuma nodokļa atvieglojumi pienākas fiziskai personai par dzīvojamo māju - 90%, ja ēka taksācijas gada 1. janvārī atbilst šādiem nosacījumiem: dzīvojamās mājas galvenais lietošanas veids ir triju vai vairāku dzīvokļu māja; dzīvojamajā mājā ir vismaz desmit dzīvokļa īpašumi; dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības atbilstoši likumam Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju pārņemtas no pašvaldības un ir noslēgts dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgums vai dzīvojamajā mājā esošie dzīvokļi privatizēti saskaņā ar likumu Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju un ir noslēgts dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgums. Nodokļa atlaide attiecas arī uz ēkām piekritīgo zemi.

***

KUR ZVANĪT UN RAKSTĪT

• Informāciju par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem, pārmaksātās summas saņemšanu vai novirzīšanu nākamā gada nodokļu maksājumu segšanai (t.sk., kā to izdarīt, piemēram, vai pārmaksātā summa tiek segta automātiski vai jāraksta iesniegums) u.c. jautājumiem var iegūt, zvanot pa informatīvo tālruni 80000850 (bezmaksas), + 371 67105919 (zvaniem no ārzemēm).

• Iesniegums par pārmaksātās nodokļa summas ieskaitīšanu dzīvokļa īpašnieka bankas kontā jāraksta Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšniekam Rīgā, Terēzes ielā 5, LV-1012.

• Saskaņā ar likuma Par nodokļiem un nodevām 16. panta 10. punktu nodokļu maksātājam ir tiesības pieprasīt pārmaksātās nodokļa summas atmaksāšanu vai novirzīšanu kārtējo nodokļu maksājumu segšanai triju gadu laikā pēc konkrētā nodokļa likumā noteiktā maksāšanas termiņa.