Rīgā plānotas 18 jaunas publiskās tualetes

Šonedēļ vai nākamās nedēļas sākumā tiks izsludināts konkurss par pagaidu tualešu izvietošanu Rīgā. Pašvaldība solīja šogad uzstādīt 18 jaunas tualetes, un tās tiks novietotas ne tikai centrā, bet arī mikrorajonos.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora biroja vadītāja Inga Ivanova informē, ka vispirms tiks izgatavotas un uzstādītas sešas pagaidu tualetes, kuras iepriekš noteiktajās vietās atradīsies vienu gadu. Tās paredzēts novietot Šķūņu ielā, Viesturdārzā (divas), pie Dailes teātra, Buļļu un Dzirciema ielas krustojumā un pie Zinātņu akadēmijas. Pašlaik vēl nevarot pateikt, kādas tās izskatīsies, taču I. Ivanova mierina, ka nebūšot "sagrabējusi plastmasas būdiņa, bet normāla tualete". Tagad tiek spriests arī par divu pastāvīgu tualešu izvietošanu uz pieciem gadiem, bet pagaidām konkrētu vietu, kur tās atradīsies, nosaukt nevarot. Pirmās uzstādīs jau līdz rudenim, bet atlikušās – rudens periodā. Konkurss par pastāvīgo ateju uzstādīšanu vēl netiek sludināts, jo turpinās komunikāciju ievilkšanas un elektroapgādes iespēju saskaņošana.

Zinot teicienu, ka šī nu ir tā vieta, uz kuru pat ķeizars iet kājām, I. Ivanova intriģē ar tekstu, ka pastāvīgajās tualetēs ekstras būšot tādas, par kurām nebūšot žēl maksāt. Visas, arī pagaidu, sirdsmājiņas būs par maksu, bet viena apmeklējuma cenu Mājokļu un vides departamentā pagaidām atturas nosaukt. Agrā pavasarī tika izteikti provizoriski aprēķini, ka maksa varētu būt 30 vai 40 santīmu.

Pavasarī, kad domē aktualizēja jautājumu par ķemertiņu nepieciešamību, informēja, ka pašvaldība plāno ieguldīt savus līdzekļus komunikāciju izbūvei tualetēm paredzētajās vietās, savukārt pašas tualetes varētu uzstādīt kompānijas, kas tās arī apsaimniekos. SIA Arhiteh izstrādāja tāmi, saskaņā ar kuru 18 tualešu vietu iekārtošana izmaksātu vairāk nekā 700 000 latu, bet, rēķinot arī PVN, pat 900 000 latu.

Piemēram, Ziedoņdārzā tualetes ierīkošana izmaksātu vairāk nekā 19 000 latu, un tur ietilpst kanalizācija, ūdensvads, elektroapgāde, elektroskaitītājs, asfaltseguma vai bruģa atjaunošana, apzaļumošana un projektēšanas darbi. Savukārt sirdsmājiņu uzstādīšana Bastejkalnā būtu dārgāka – viena maksātu 24 000 latu, bet otra – jau 27 000 latu. Toties Viesturdārzā šo būvju ierīkošanas cena ir no 71 000 līdz 76 000 latu. Piemēram, ārējā kanalizācija maksātu 6142 latus, ārējais ūdensvads – 2680, elektroapgāde – 26 000, elektroskaitītājs – 356, asfaltseguma atjaunošana – 34 468, apzaļumošana – 251,30 un projektēšanas darbi – 7056 latus. Kopā tualetes vietas sagatavošana izmaksātu 76 953,30 latu.

Pavasarī tika solīts, ka pirmā tualete parādīsies pie rātsnama, jo tūristi iecienījuši domes ēkas labierīcības un nereti ilgstoši okupē visas viņiem pieejamās kabīnes. Taču tagad tik droši tas solīts vairs netiek, bet, ja tiks saņemti visi nepieciešami saskaņojumi komunikāciju izbūvei, tad viena no pastāvīgajām tualetēm atradīsies Radio ielā.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais