Rīdziniekiem jūnijā ievērojami pieaugs siltumenerģijas tarifi

Rīdziniekiem jūnijā ievērojami pieaugs siltumenerģijas tarifs un sasniegs 40,13 latus par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), aģentūru LETA informēja AS "Rīgas siltums" (RS) Informācijas daļas vadītāja Linda Rence.

Siltumenerģijas tarifs noteikts, pamatojoties uz AS "Latvijas Gāze" (LG) publicēto paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" par dabasgāzes tirdzniecības gala tarifiem.

Salīdzinot ar šā gada martu, kad tarifs bija 29,24 lati par megavatstundu bez PVN, jūnijā siltumenerģijas tarifs pieaugs par 37%, bet, salīdzinot ar maiju, kad tika piemērots tarifs 36,05 lati par megavatstundu bez PVN, tarifs pieaugs par 11%, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Kā ziņots, pēc pakāpeniskas tarifu samazināšanās pagājušā gada vidū no novembra līdz šā gada martam siltumenerģijas tarifs saglabājās nemainīgs - 29,24 lati par megavatstundu bez PVN. Aprīlī tarifs tika paaugstināts līdz 34,69 latiem par megavatstundu jeb par 18,6%.

No šā gada 1.maija norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju Rīgā tika piemērots tarifs 36,05 lati par megavatstundu bez PVN.

No jūlija iespējams papildu tarifa pieaugums saistībā ar akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei. Kā aģentūrai LETA iepriekš atzina Rence, akcīzes nodokļa piemērošana RS siltumenerģijas tarifu varētu palielināt vēl par 7%.

"Diemžēl gaidāms tarifu pieaugums. Tomēr cerams, ka vasarā rīdzinieki to tik ļoti neizjutīs, jo siltumenerģija tiek izmantota tikai karstā ūdens uzsildīšanai," sacīja Rence.

Ekspertu prognozes gan liecinot, ka uz apkures sezonas sākumu dabasgāzes cenas varētu kristies, piebilda RS pārstāve.

Siltumenerģijas tarifa lielāko daļu - ap 83% - veido izmaksas, kas ir atkarīgas no dabasgāzes cenas.

Kā ziņots, 2008.gada nogalē siltumenerģijas tarifs sasniedza 45,57 latus par megavatstundu.

Siltumenerģijas patēriņa dēļ iedzīvotājiem rēķini var atšķirties. Siltuma patēriņu ietekmē mājas norobežojošo konstrukciju siltumtehniskie rādītāji - mājas, jumta, bēniņu, pagrabtelpu siltinājums, logu un durvju stāvoklis, kā arī pēc apsaimniekotāju pieprasījuma noregulētais režīms modernajos individuālajos siltummezglos, norādīja Rence.

Apkures izmaksas ir zemākas līdz pat 50% mājās, kurās veikti energotaupīšanas pasākumi.

RS pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2008.gada oktobra līdz 2009.gada septembrim, strādājusi ar 4,99 miljonu latu lielu peļņu, kas ir par 1,29 miljoniem latu vairāk nekā iepriekšējā gadā.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas pašvaldība iecerējusi pārņemt kontroli "Rīgas siltumā", vienojoties ar mazo akcionāru - enerģētikas kompāniju "Dalkia". Pašvaldībai pieder 49% "Rīgas siltuma" akciju, bet "Dalkia" - 2%. Vēl 48,995% akciju pieder Latvijas valstij, kuras intereses pārstāv Ekonomikas ministrija, bet valsts enerģētikas kompānijai "Latvenergo" - 0,005%.

RS ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. RS siltumenerģiju piegādā aptuveni 7500 ēkām.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2009.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" RS ar uzņēmuma vērtību 93,37 miljoni latu ierindojas 20.vietā, bet 2008.gada pētījumā RS ar uzņēmuma vērtību 52,66 miljoni latu ierindojās 39.vietā.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.

Svarīgākais