Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā atklāts "Vienotības" birojs

Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 3, šodien tika atklāts politisko partiju apvienības "Vienotība" birojs.

Iepriekš šajās telpās bija izvietots veikals. Tagad plašās telpas pēc arhitekta Jāņa Brinkmaņa projekta ir apmēbelētas ar kartona galdiem, grāmatplauktiem, arī iekārtie griesti un gaismas ķermeņi ir no kartona. Šo telpu īre mēnesī izmaksās 3862 eiro (2714 latus).

Kā atklāšanas pasākumā stāstīja "Vienotības" biroja vadītāja Sanita Stelpe, ir iecerēts, ka cilvēki, ejot garām vai braucot tramvajā, varēs vērot, kā "Vienotības" politiķi gatavojas 10.Saeimas vēlēšanām, vēlētāji varēs ieiet birojā, parunāties ar politiķiem, izteikt savu viedokli. Apmeklētāju viedokļus uzklausīs rakstniece Laima Muktupāvela, kura tos apkopos un darīs zināmus "Vienotības" vadībai.

"Vienotības" valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis (PS) biroja atklāšanas pasākumā nepiedalījās, jo ir devies uz Austrāliju.

Jauno biroju ar dziesmām ieskandināja dziedātāja un Rīgas domes deputāte Ieva Akurātere (PS) un ģitāriste Ilze Gunte. Tika pasniegtas arī dāvanas. Rīgas domes "Pilsoniskās savienības" frakcijas priekšsēdētājs Juris Viņķelis atnesa lauru koku, piebilstot, ka tas pēc 2.oktobra vai nu noderēs uzvarētāju lauru vainagiem, vai arī tiks apēsts zupā, "ja viss saies grīstē".

Politisko partiju apvienību "Vienotība" šā gada 6.martā nodibināja partijas "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai".

Ēkā Krišjāņa Barona ielā 3 savulaik, pateicoties vēlākā Valsts prezidenta Gustava Zemgala laipnībai, ticis pieņemts lēmums par neatkarīgas Latvijas proklamēšanu, atklājot pirmo "Vienotības" valdes sēdi jaunajā birojā, norādīja apvienības līdzpriekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. 1918.gada 17.novembrī Rīgas Latviešu amatnieku biedrības telpās astoņu latviešu politisko partiju un Latgales pārstāvis izveidoja Latvijas Tautas Padomi, kas nākamajā dienā - 18.novembrī - proklamēja neatkarīgu Latvijas Republiku.

"Vienotības" kontekstā, pēc Āboltiņas teiktā, zīmīgs ir arī kāds cits fakts. Toreiz klātesošie pārstāvēja gandrīz visu politisko ideoloģiju spektru, šie cilvēki bija pat pretējos uzskatos par ļoti daudziem jautājumiem. Taču viņu mērķis bija viens - brīva, neatkarīga Latvija. Šie valstsvīri, neskatoties uz dažādu politisko pārliecību, spēja vienoties par pašu galveno - neatkarīgas valsts dibināšanu. "Arī mēs "Vienotībā" esam dažādi, ar daudzveidīgām idejām un gatavi debatēt, strīdēties, pierādīt un argumentēt. Taču mūs vieno kopīgas vērtības, un mērķis mums ir viens - brīva, neatkarīga Latvija, ko pārvalda godīgi politiķi. Un šis mērķis nekad nevar būt par zemu," uzsvēra Āboltiņa.