Ministrija pagaidām tikai novēros Rīgas domes ierobežojumus deputātu diskusijām

© f64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pagaidām neliks mainīt Rīgas pašvaldības nolikuma trešo versiju, kas katram deputātam ziņotāja iztaujāšanai paredz desmit minūtes, apstiprināja VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

Nolikuma jaunākā versija arī paredz, ka, skatot pašvaldības budžetu, katram deputātam šis laiks tiek palielināts līdz 20 minūtēm. Savukārt, ja ar šo laika limitu informācijas iegūšanai nepietiek, izskatāmais lēmuma projekts tiek nosūtīts atkārtotai izskatīšanai atbildīgajā komitejā. Komitejas sēdē ziņotājam jautājumus var uzdot neierobežoti, turklāt arī deputāti, kas nav attiecīgās komitejas locekļi.

Kā sacīja Eglīts, arī par šo nolikuma versiju ministrija "neko labu teikt nevar", taču šoreiz VARAM izlēmis izmaiņas uzreiz neatcelt, bet skatīties, kā tās darbojas dzīvē.

"Mēs skatīsimies, vai tiešām visu deputātu tiesības tiek ievērotas, vai tiešām jautājums tiek nodots atpakaļ komitejai gadījumos, ja deputāti nav ieguvuši visu viņiem vajadzīgo informāciju. Taču tieši tāpat mēs vērtēsim, vai reizēs, kad jautājumu nodot atpakaļ komitejai, tur netiek veidots politiskais teātris un jautājumi nemaz netiek uzdoti," skaidroja amatpersona.

Ja šīs normas dzīvē nedarbosies un mērs nebūs spējīgs organizēt domes darbu, ministrija konkrētos nolikuma punktus atcels, teica Eglīts.

Viņš norādīja, ka ministrija ir gatava arī tam, ka opozīcijas deputāti vērsīsies VARAM pie pirmās izdevības, lai norādītu uz nolikuma nepilnībām, taču arī šajos gadījumos ministrija izvērtēs sūdzības pamatotību. "Mums visi deputāti ir vienādi. Mēs negrasāmies piedalīties pašvaldības politiskajās spēlītēs. Ja nolikums tiešām nestrādās, tas tiks atcelts, taču katras sūdzības pamatotība tiks vērtēta," teica Eglīts.

Jau vēstīts, ka pirmo reizi pašvaldības nolikuma izmaiņas plašu opozīcijas neapmierinātību izsauca marta sākumā, kad pieņemtie grozījumi noteica, ka deputāti sēdēs nedrīkst uzdot vairāk par trīs jautājumiem. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TB-LNNK) 26.martā izdeva rīkojumu par šo nolikuma grozījumu darbības apturēšanu.

Tajā pašā dienā dome sasauca ārkārtas sēdi, kurā nolikums tika mainīts atkārtoti, šoreiz nosakot, ka turpmāk jautājumu sesijai par vienu lēmumprojektu tiks atvēlētas 20 minūtes, bet skatot pašvaldības budžetu - 90 minūtes. 10.aprīlī ministrija paziņoja, ka arī šīs izmaiņas neatbilst spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un būtu jāatceļ.

Attiecīgi 21.aprīlī Rīgas domes sēdē trešo reizi tika apstiprinātas izmaiņas pašvaldības nolikumā, kas paredz, ka turpmāk domnieki domes sēdēs ziņotājam jautājumus varēs uzdot katrs desmit minūtes.

Svarīgākais