"Rīgas satiksme" no darba atlaiž piecus kontrolierus - kaušļus

Pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmums "Rīgas satiksme" ir pabeidzis iekšējo dienesta izmeklēšanu par 14.maijā notikušo incidentu Rīgā, Čaka ielā, starp biļešu kontrolieriem un pasažieriem un pieņemts lēmums atbrīvot no darba visus piecus incidentā iesaistītos kontrolierus.

Iepazīstoties ar video materiālu, kurā uzņemts iepriekš minētais incidents, kā arī saņemot paskaidrojumus no visām tajā iesaistītajām personām, "Rīgas satiksmes" iekšējās dienesta izmeklēšanas komisija nonākusi pie secinājumiem, ka visiem pieciem incidentā iesaistītajiem kontrolieriem konstatēti būtiski normatīvo aktu pārkāpumi, kas radījuši agresīvu situāciju starp kontrolieriem un pasažieriem, aģentūru LETA informēja "Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis.

Komisija savā gala ziņojumā pieņēmusi lēmumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar visiem pieciem kontrolieriem.

Savukārt Valsts policijā saistībā ar šo incidentu ir sākts kriminālprocess.

Kā ziņots, maijā atkal tika nofilmēts, kā "Rīgas satiksmes" kontrolieri iekausta cilvēkus. "LETA video" rīcībā nonācis video, kurā redzams, kā kontrolieri spārda ar kājām kādu jaunieti. Sitiens ar dūri ticis arī sievietei, kura mēģinājusi jaunieti aizstāvēt. Video autors ir "Radio SWH" žurnālists Juris Millers, kurš nejauši kļuvis par šo notikumu aculiecinieku.

Policija aizturēja 1983.gadā dzimušu vīrieti. Incidenta laikā "Rīgas satiksmes" kontrolieriem nodarīti miesas bojājumi, par ko veikta ekspertīze.

Ziņots arī, ka turpmāk, pieņemot darbā jaunus kontrolierus, "Rīgas satiksme" tiem veiks psiholoģisko anketēšanu, - tā Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputātiem stāstīja "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.

Bemhens norādīja, ka plānots izmantot profesionāļu izveidotas anketas, lai vislabāk varētu pārbaudīt darbinieku psiholoģisko noturību.

Gan jaunajiem, gan esošajiem kontrolieriem plānots veikt divu dienu apmācības konfliktsituāciju risināšanā. Tāpat plānots ieviest arī darba vērtēšanu ar soda punktiem, līdzīgi kā autovadītājiem. Sakrājot pārāk daudz šo soda punktu, kontrolieriem vajadzēs iziet pāratestāciju vai pamest darbu.

Bemhens minēja, ka kontrolieriem pirms došanās darbā tiks veiktas arī alkohola pārbaudes, līdzīgi kā tas tiek darīts transportlīdzekļu vadītājiem.

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs iepriekš uzsvēra, ka kontroles darbu ievērojami uzlabos plānotā pašvaldības policistu piesaistīšana visās pārbaudēs. "Kā rāda pieredze, reidu kontroles ar policiju bija visefektīvākās. Šī ir lieta, kas var reāli novērst jebkuru konfliktu uz vietas, nemaz neļaujot tam izcelties," norādīja Bemhens.

"Rīgas satiksmē" patlaban strādā 185 kontrolieri, kuru uzturēšana izmaksā 800 000 līdz 900 000 latu gadā. Aptuveni 30% algas veido iekasētās soda naudas.

Bemhens norādīja, ka kontrolieri pārbaudot tikai aptuveni 2% no kopējā darba apjoma un kontrolēšana kā tāda finansiāli neatmaksājoties.

Svarīgākais