Iedzīvotājus vairs neskubinās domāt par Ziepniekkalna "Lielā Ķīnas mūra" atjaunošanu

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Zemās iedzīvotāju aktivitātes dēļ pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) vairs neplāno mudināt iedzīvotājus realizēt tā dēvētās Rīgas garākās mājas, kura atrodas Ozolciema ielā 18, atjaunošanu, apstiprināja RNP pārstāvis Krists Leiškalns.

Pērnā gada oktobrī tika izsludināta nama kopīpašnieku aptauja, lai pieņemtu lēmumu par tehniskās dokumentācijas pasūtīšanu, kas nepieciešama ēkas renovācijai. Tā kā īpašnieku atsaucība bija zema, pirmo reizi lēmums par aptaujas pagarināšanu tika pieņemts pagājušā gada 4.decembrī. Tobrīd pozitīva lēmuma pieņemšanai pietrūka mazliet vairāk par 7% dzīvokļu īpašnieku balsu un aptauju pagarināja vēl par diviem mēnešiem - līdz 4.aprīlim.

Ņemot vērā dzīvokļu īpašnieku lēmumu, kā arī pieaugošo interesi no citu daudzdzīvokļu māju īpašnieku puses, RNP Māju atjaunošanas nodaļas speciālisti neplāno sasaukt jaunas sapulces Ozolciema ielā 18, jo pastiprinātu uzmanību velta ēkām, kurās vairums dzīvokļu īpašnieku par renovācijas nepieciešamību noskaņoti pozitīvi

Tomēr, kā informē Leiškalns, arī pagarinātajā aptaujas laikā ar nelielu balsu iztrūkumu nama dzīvokļu īpašniekiem neizdevās savākt pozitīvam lēmumam nepieciešamo balsu skaitu par renovācijas veikšanu.

"Ņemot vērā dzīvokļu īpašnieku lēmumu, kā arī pieaugošo interesi no citu daudzdzīvokļu māju īpašnieku puses, RNP Māju atjaunošanas nodaļas speciālisti neplāno sasaukt jaunas sapulces Ozolciema ielā 18, jo pastiprinātu uzmanību velta ēkām, kurās vairums dzīvokļu īpašnieku par renovācijas nepieciešamību noskaņoti pozitīvi," skaidroja Leiškalns.

Raugoties no RNP redzes punkta, garākās mājas dzīvokļu īpašniekiem ir maksimāli jāizmanto Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums ēku renovācijai, īpaši tāpēc, ka daļa no darbiem, kas tiek veikti renovācijas laikā, ēkai tuvākajā laikā būs jāveic jebkurā gadījumā. "Neizmantojot "Altum" piedāvātās programmas dāvinājumu, šie darbi katram dzīvokļa īpašniekam izmaksās vairāk," norādīja uzņēmuma pārstāvis.

RNP atgādina, ka, realizējot ēkas renovāciju, iespējams dzīvot atjaunotā mājā, saņemt ievērojami mazākus rēķinus par apkuri, saņemt atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim līdz 90%, kā arī saņemt līdzfinansējumu ēkas atjaunošanas darbiem līdz pat 50%.

Jau ziņots, ka Latvijas garākās mājas, kas tautā tā tiek dēvēta arī par Ziepniekkalna "Lielo Ķīnas mūri", kopējās kompleksās renovācijas izmaksas ir aptuveni četri miljoni eiro, aprēķinājis RNP.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domē, 50% no ēkas šīm izmaksām segtu Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programma.

Ēka Ozolciema ielā 18 ar 396 dzīvokļiem ir garākā ēkā Latvijā. RNP sadarbībā ar Rīgas pašvaldības aģentūru "Rīgas Enerģētikas aģentūra" veiktais energoaudits liecina, ka pēc siltināšanas rēķinus par apkuri iespējams samazināt par 55%, kas naudas izteiksmē ir vairāk nekā 100 000 eiro gadā pie šā brīža siltumenerģijas cenām.

Kā norāda RNP, piesaistot ES līdzfinansējumu 50% apmērā mājas, kurā dzīvo teju 400 ģimenes atjaunošana, ir dzīvokļu īpašniekiem pašreiz finansiāli visizdevīgākā ēkas atjaunošanas forma. Turklāt šādas ES nodrošinātas iespējas nākotnē - pēc "Altum" programmas noslēguma 2022.gadā (vai finansējuma izlietojuma gadījumā citu māju lielas aktivitātes dēļ visā Latvijā - pat ātrāk) var arī vairs nebūt, jo pašreiz pieejamā informācija liecina, ka ES šo programmu neplāno turpināt.

Aplēses liecina, ka bez ES līdzfinansējuma 50% apmērā kopīpašniekiem būs nepieciešami vismaz 70 gadi, lai uzkrātu to finanšu līdzekļu apjomu, kas nepieciešams dzīvojamās mājas remontiem, turklāt darbi šajā periodā tiks veikti pakāpeniski. Turpretī ES līdzfinansējuma programmas ietvaros visi remontdarbi tiks veikti uzreiz, un veikto darbu apmaksa - turpmāko 15 gadu laikā.

Lai uzsāktu mājas Ozolciema ielā 18 atjaunošanu un siltināšanu, ir nepieciešams, lai par to nobalsotu divas trešdaļas dzīvokļu īpašnieku.

Svarīgākais