Jaunas azartspēļu zāles negūst Rīgas domes atbalstu

Par spīti idejai par vietējo Lasvegasu Lucasvsalā, reāli Rīgas domes rīcība neliecina, ka tā būtu gatava bez ierunām atbalstīt azartspēļu biznesu.

Pēdējā laikā jaunas spēļu elles galvaspilsētā, ja arī ir parādījušās, tad ļoti reti, un par to īpaši jābrīnās nav, jo Latvijā šajā biznesā apgrozījums gada laikā krities par gandrīz 40 procentiem jeb apmēram 46 miljoniem latu.

Rīgas domē šā gada laikā saņemti vairāki piedāvājumi atvērt dažādas azartspēļu vietas, bet tie noraidīti. Viens no pēdējiem piedāvājumiem bija SIA Optibet lūgums izsniegt atļauju totalizatora vai derību likmju pieņemšanas vietas atvēršanai Merķeļa ielā 3. Pašvaldības Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komisija to noraidīja, tāpat kā SIA Niks iesniegumu par spēļu zāles atvēršanu Aspazijas bulvārī 22. Līdzīgs liktenis bija arī uzņēmuma Tele Toto vēlmei izīrēt telpas Arēnā Rīga totalizatora ierīkošanai. Šis uzņēmums bija iecerējis arēnā izveidot totalizatoru, kas būtu pieejams sporta pasākumu laikā, kā arī lūdza konceptuāli izskatīt ieceri atvērt Rīgā vēl aptuveni desmit totalizatora likmju pieņemšanas punktu. Deputāti norādīja, ka totalizators nevar atrasties publiskā vietā, kur uzturas arī daudz nepilngadīgo. Savukārt ēkas Merķeļa ielā 3 īpašniece – Rīgas Kristus piedzimšanas katedrāles draudze – iebilda pret totalizatora atvēršanu tai piederošajā ēkā.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (LPP/LC) Neatkarīgajai stāsta, ka ir bijuši uzņēmēji, kuri savu iesniegumu atsaukuši paši acīmredzot domes noraidošās nostājas dēļ. Viņs saka: "Nestimulējam tādu biznesu, kas dzīvo uz to, kā no cilvēkiem izvilināt naudu. Tādu priekšlikumu nav daudz, jo visi zina [par domes nostāju]." Domniekus neiekārdināja pat azartspēļu biznesa pārstāvju piedāvājums maksāt pašvaldībai 50 tūkstošus latu nodokļu naudas. "Mēs esam aktualizējuši darbu, lai novērstu krāpniecību šajās vietās. Atsevišķas iestādes ir pat aizvērtas, jo godīgi strādāt acīmredzot nav izdevīgi," piebilst D. Turlais.

Pirms vairākiem mēnešiem no pašas domes gan izskanēja iecere Lucavsalā vairāk nekā 100 hektāru platībā izveidot vietējo Lasvegasu, kurā būtu ne tikai azartspēļu vietas, bet tiktu piedāvātas arī citas izklaides iespējas, lai veicinātu tūristu pieplūdumu. Šis utopiskais projekts izmaksātu 700 miljonus latu. Par to, ka azartspēļu iestādes koncentrējamas vienuviet, spriests ne reizi vien, tomēr pie rezultāta nav nonākts. Tagad D. Turlais saka: "Nav idejas koncentrēt vienā vietā.

Svarīgākais