Rīdziniekiem sola apmaksāt apkuri

Uzsverot, ka tieši šobrīd sociālā joma ir Rīgas domes prioritāte, pašvaldība meklē iespējas, kā palīdzēt maznodrošinātajiem samaksāt siltumenerģijas rēķinus. Tiek plānots, ka akciju sabiedrība Rīgas siltums šajā apkures sezonā varētu kompensēt maznodrošinātajiem rīdziniekiem 50 tūkstošus megavatstundu siltumenerģijas; naudas izteiksmē tas ir vairāk nekā 1,5 miljoni latu.

Tas nenozīmē, ka cilvēki saņems skaidru naudu, ar ko norēķināties. Visticamāk, līdzekļi tiks pārskaitīti Labklājības departamentam, kurš veiks darījumus ar siltuma piegādātāju. Konkrētu risinājumu, kā kompensēt apkures izmaksas maznodrošinātajiem rīdziniekiem, tiks uzdots izstrādāt Rīgas domes Labklājības departamentam. Rīgas domē Neatkarīgā uzzināja, ka mehānisms, kā to izdarīt, jāpiedāvā jau tuvākajā laikā, jo ne vēlāk par oktobrī vairākumam ēku tiks pieslēgta apkure.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) ir apliecinājis – Rīgas dome kā Rīgas siltuma lielais akcionārs uzskata, ka uzņēmumam šajā ekonomiskajā situācijā jāatrod iespējas sniegt atbalstu tiem rīdziniekiem, kas nespēs segt apkures izmaksas šajā ziemā. "Esam pārliecināti, ka arī otrs lielais akcionārs – valdība – atbalstīs šo iniciatīvu," izteicies mērs. Saskaņā ar likumu Par valsts un pašvaldības finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu šādam ziedojumam vajadzīga ne vien Rīgas domes, bet arī finanšu ministra atļauja.

Akciju sabiedrība Latvenergo paziņojusi, ka tā 100 tūkstošiem maznodrošināto klientu daļēji kompensēs elektrības maksājumus. Šis uzņēmums norēķinus veiks ar īpašām identifikācijas kartēm, kas nodrošinās iespēju ziemas sezonā bez maksas saņemt 500 kilovatstundu elektroenerģijas. Kartes izsniegs sadarbībā ar pašvaldību sociālajiem dienestiem, un tās plānots ieviest jau no 1. novembra. Vispirms kartes varēs iegūt garantētā minimālā ienākuma saņēmēji, kā arī trūcīgās ģimenes ar bērniem.

***

UZZIŅAI

Rīgā šā gada pirmajā pusgadā reģistrēta 17 321 trūcīgā persona

Garantēto minimālo ienākumu pabalstu saņēmuši 9189 cilvēki, no tiem 70 procenti ir personas no ģimenēm ar bērniem.

Svarīgākais