Nacionālajā operā salūzusi skatuves mehānismu vadības sistēma

Šodien pārstājusi darboties Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves mehānismu vadības sistēma. Līdz ar to šīvakara Pētera Čaikovska balets "Apburtā princese" tiek izrādīts ar nepilnīgu dekoratīvo noformējumu un koriģētu gaismu partitūru.

Kā informē LNO, baleta izrāde "Apburtā princese" notiek, pilnībā ievērojot baleta horeogrāfiskās ieceres, un LNO atvainojas visiem operas apmeklētājiem par radušos situāciju.

Patlaban nav zināms, kad skatuves mehānismu vadības sistēmas darbība tiks atjaunota. LNO norāda, ka rīt Rīgā paredzējis ierasties skatuves mehanizācijas tehnoloģisko iekārtu un sistēmas apkalpotājas Vācijas firmas "TheaTEC Buhnentechnische Anlagen GmbH" pārstāvis, lai risinātu radušos situāciju.

LNO Inženiertehniskais dienests darot visu iespējamo, lai novērstu bojājumus. Patlaban ir nomainīti barošanas bloki un ir nosūtīts detalizētu bojājumu apraksts un attēli jau minētajai Vācijas firmai.

LNO norāda, ka operas skatuves mehānismu vadības sistēmas dators, kas ražots 1992.gadā, tiek ekspluatēts intensīvā darba režīmā. Ar šo sistēmu tiek darbināti visi skatuves mehānismi - stangas, ripa, gaismu iekāršanas ietaises.

LNO direktors Andrejs Žagars norāda, ka iekārtas nolietojuma dēļ aparatūra pēdējo piecu gadu laikā aizvien biežāk izgājusi no ierindas, apgrūtinot izrāžu un citu pasākumu tehnisko norisi. Kaut šobrīd situācija ir kritiska, Žagars sola darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu Rīgas Operas festivālā paredzētās izrādes.

Viņš atgādina, ka plānotā operas rekonstrukcijas pabeigšanas realizācija valsts ekonomiskās situācijas dēļ šobrīd netiek īstenota.

LNO vairakkārt ir vērsusi uzraugošo institūciju uzmanību uz to, ka LNO skatuves vadības sistēmas un gaismu aparatūras 15 līdz 20 gadus ilgo ekspluatāciju nepārtrauktā režīmā, ir neatliekami nepieciešams savu laiku nokalpojušo skatuves mehānismu vadības sistēmu un programmatūru modernizēt atbilstoši 21.gadsimta prasībām, uzskata Nacionālās operas direktors.

Svarīgākais