Šovakar Vecrīgā ceturto reizi notiks ''Martas balle''

© F64

Šodien Vecrīgas viesnīcā "Grand Palace Hotel" ceturto reizi norisināsies labdarības pasākums "Martas balle Rīgā", informēja pasākuma organizatori.

Pasākuma pamatmērķis mērķis ir savākt līdzekļus un novirzīt tos labdarībai, atbalstot šī brīža medicīnas problēmas, iesaistīt sabiedrību sociāli nozīmīgu jautājumu risināšanā, kā arī popularizēt Latviju un Rīgu kā galamērķi ar ievērojamu kultūrvēsturisku mantojumu.

"Martas balles Rīgā" atbalstītājs ir Austrijas konsulāts Rīgā, un līdzekļu vākšana notiks labdarības fonda "Sergeja Jēgera labdarības fonds" ietvaros.

"Balles nosaukums ir cieši saistīts ar kādas vienkāršas izcelsmes meitenes vārdu, kas nāca no Livonijas un vēlāk kļuva par Krievijas imperatori. Daudzi vēsturiski fakti liecina, ka līdz 12 gadu vecumam Marta nodzīvoja Rīgā. Vēlāk viņa tika audzināta Alūksnē pie prāvesta Ernsta Glika. 1724.gada maijā Martu kronēja un viņa kļuva par Krievijas imperatori Katrīnu I. Laikabiedri vēstīja, ka Katrīnai I bija labsirdīgs raksturs un dāsna sirds. Viņa bija mecenāte, nodarbojās ar labdarību un atbalstīja apgaismību," sacīja labdarības balles idejas autore Svetlana Leva.

Pirmais Martas balles pasākums tika rīkots 2014.gadā.

2014.gadā par Martas ballē saziedotajiem 5000 eiro tika nodrošināta iespēja maznodrošinātajam ģimenēm gadu nodarboties ar sportu. 2015.gadā par ballē saziedotajiem 15 000 eiro Rīgas Austrumu universitātes klīniskās slimnīcas 16.neiroķirurģijas nodaļai tika nopirkts binokulārais mikroskops un pneimatiskais smadzeņu urbis. Savukārt 2016.gada ballē pavisam tika saziedoti nedaudz vairāk kā 22 000 eiro, kuri tika novirzīti Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas onkohemotoloģijas nodaļai, lai iegādātos vēnu meklētājus, elektroniskos zīdaiņu svarus, pulsoksimetrus, profesionālos digitālos asinsspiediena mērītājus, dažāda izmēra manžetes, pretizgulējuma spilvenus un digitālos laboratorijas svarus.

2018.gadā par ziedojumiem plānots iegādāties muzikālo ūdens gultu komplektā ar pārvalku Rīgas internātvidusskolas bērniem ar dzirdes traucējumiem, kuras izmaksas ir 3000 eiro, kā arī skaņas kasti ar krāsu funkcionalitāti 3000 eiro vērtībā. Bez tam plānots palīdzēt Rīgas 1.speciālajai internātskolai-attīstības centram iegadāties neiroloģiski atgriezeniskas saites aparatūru un programmatūru (acu kustību navigatoru), kas izmaksā 8000 eiro.

Šogad ballē paredzēta plaša kulturāla un izklaidējoša programma. Bez Sergeja Jēgera, uzstāsies tādas operas zvaigznes kā Sonora Vaice un Andrejs Krutojs, kā arī populārās mūzikas izpildītāji - Markus Riva, Samanta Tīna, Kristīne Zaharova, Dmitrijs Lanskojs un Deniss Melņiks, grupa "Riga Bisquits", Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kvintets un daudzi citi.

Svarīgākais