"Vēstures taktīla" atkal atgriežas

VĒSTURES TAKTĪLA. Latvijas Okupācijas muzeja ēka ar Nākotnes namu būs melnā un baltā kontrasts, bet pārveidotajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi pievienosies Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls – ar sarkanu akcentu © Vizualizācija

Vēl nav beigušās VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) sarunas ar pretendentiem, kuri iesniedza piedāvājumus Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projekta Nākotnes nams būvdarbu konkursa otrajā posmā. Tās tuvojas noslēgumam. VNĪ informē, ka ir nolemts vienlaikus īstenot arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālu Vēstures taktīla Strēlnieku laukumā.

Okupācijas muzeja piebūvei pamatakmeni varētu likt šogad, Latvijas simtgades gadā. Nu arī pieteikts ilgu laiku klusā kaktiņā noliktais memoriāla projekts. Jau 2007. gadā starptautiska žūrija par labāko atzina metu Vēstures taktīla (autori arhitekte Ilze Miķelsone, komponists, sonologs Voldemārs Johansons un mākslinieks Kristaps Ģelzis). 2010. gada oktobrī izdots Ministru kabineta rīkojums Par Koncepciju par Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidošanu Latviešu strēlnieku laukumā, Rīgā. Tajā noteikts, ka memoriāls jābūvē un Okupācijas muzejs jāpārbūvē kompleksi, proti, jāizveido Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls, kurā ietilpst arī uzsāktā Latvijas Okupācijas muzeja pārbūve, izveidojot arhitektonisku kompleksu Latviešu strēlnieku laukumā, kurš vēstīs par Latvijas tautas represijām padomju okupācijas periodā. Bija paredzēts Vēstures taktīlu izveidot līdz 2013. gadam. Bet jau pirms tam memoriāla projekts tika iesaldēts - ne visām iesaistītajām ministrijām bija nauda, ko atvēlēt. Pat ja tā jau bijusi paredzēta un iezīmēta. Nebija, un viss. Nelīdzēja Okupācijas muzeja biedrības atkārtoti izteiktie brīdinājumi, bažas, apelēšana, ka šajā projektā jau ir ieguldīti gan valsts, gan privāti līdzekļi, to skaitā arī apmēram viens miljons latu, ko ziedojušas privātpersonas, un ka privātie ziedojumi var apsīkt, ja memoriāla veidošana nekustēs no vietas.

VNĪ tagad informē, ka Vēstures taktīlu īstenos uzņēmums Taktila kopīgi ar dizaina biroju H2E un arhitektu biroju Sarma un Norde. Līgumu par būvprojekta izstrādi un darbu īstenošanu ar konkursa uzvarētāju un idejas autoru uzņēmumu Taktila paredzēts noslēgt šā gada maija vidū.

Vēstures taktīla iecerēta kā vienots arhitektonisks ansamblis kopā ar arhitekta Gunāra Birkerta projektēto Okupācijas muzeja paplašinājumu Nākotnes nams, kurā saglabāta arhitekta ideja - 2001. gadā G. Birkerta dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970. gadā būvēto ēku papildināt ar balto piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti.

Nākotnes nama būvdarbu konkursa otrajam posmam neviens pretendents nebija iesniedzis nolikuma prasībām atbilstošu cenas piedāvājumu, tāpēc pašlaik VNĪ turpina sarunu procedūru ar visiem pretendentiem - SIA Abora, SIA RCBS, AS LNK Industries, SIA Skonto Būve, SIA Arčers, SIA NEWCOM Construction un SIA Ostas Celtnieks.



Latvijā

Lai rastu Finanšu ministrijas (FM) noteikto 498 331 eiro ietaupījumu 2025.-2028.gadā ik gadu, Valsts kanceleja (VK) iekšēji vienojusies samazināt izdevumus precēm un pakalpojumiem, tai skaitā ēkas remontdarbiem, pētījumiem un aptaujām, aģentūru LETA informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.