No Rīgas domes prasa 157 000 latu atlīdzību par ielas izbūves rezultātā izpostīto mantojumu

Pirms pieciem gadiem aizsaulē aizgājušās, savulaik par Latvijā vecāko miljonāri uzskatītās Aleksandras Burago mantinieces Alla Burago un Ginta Slapiņa no Rīgas pilsētas pašvaldības vēlas piedzīt vairāk nekā 157 000 latu saistībā ar to, ka viņām "atņemta iespēja lietot" mantoto zemesgabalu Kārļa Ulmaņa gatvē, jo īpašumā izbūvēta iela.

Zemesgabals atrodas K.Ulmaņa gatves un Bauskas ielas krustojumā, noskaidroja aģentūra LETA.

Pieņemot 2090 kvadrātmetru lielo zemesgabalu, mantinieces konstatējušas, ka transporta infrastruktūras izbūve faktiski to iznīcinājusi, aģentūru LETA par prasības būtību informēja tiesas kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons.

Prasītājas vairākkārt vērsušās Rīgas domē ar lūgumu zemesgabalu no viņam atpirkt, un pašvaldība atbildējusi, ka ir gatava to darīt, taču par krietni zemāku samaksu nekā kadastrālā vērtība, kas īpašumam noteikta 26 500 latu, norādīts prasībā.

Kā informēja Tomsons, prasītājas lūgušas apgabaltiesu uzlikt par pienākumu Rīgas domei sabiedrības vajadzībām nopirkt zemesgabalu par 46 500 latiem, katrai no viņām samaksājot 23 250 latus, piedzīt no pašvaldības likumiskos procentus par zemes lietošanu - kopumā 11 072 latus, kā arī 100 000 latu par abām mantiniecēm nodarīto morālo kaitējumu. Tāpat tiesas ceļā lūgs piedzīt ap 170 latu nodarītos zaudējumus.

Rīgas apgabaltiesa prasību pēc būtības plānojusi izskatīt 19.augustā plkst.10.

Rīgas pašvaldību tiesā pārstāvēs Īpašuma departaments, kas tiesvedības laikā komentārus par šo lietu nesniegs, aģentūrai LETA pastāstīja departamenta preses sekretāre Liene Pētersone.

Pēc aģentūras LETA arhīva datiem, 2008.gadā Alla Burago ar 10,21 hektāru zemes tika minēta devītajā vietā starp vērtīgāko galvaspilsētas zemju īpašniekiem. Viņas īpašumu vērtība tolaik tika lēsta 5,31 miljona latu apmērā.

Svarīgākais