Piesardzīgi pieļauj braukšanas maksas samazinājumu Rīgas sabiedriskajā transportā

Vairākas reizes publiski ieminoties par zemāku braukšanas maksu Rīgas sabiedriskajā transportā, pilsētas mērs Nils Ušakovs (SC) tomēr ir atstājis sev arī atkāpšanās ceļu, ja nu tā nenotiks.

Intervijā Neatkarīgajai viņš maijā solīja, ka pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme darbību būs iespējams sakārtot tā, lai braukšanas tarifu sabiedriskajā transportā varētu nevis paaugstināt, bet samazināt. Arī vakar aģentūrai LETA N. Ušakovs atzinis, ka braukšanas maksu Rīgas sabiedriskajā transportā varētu samazināt par 10 santīmiem – līdz 40 santīmiem. Neatkarīgā vēlējās precizēt, kad tas notiks, un mēra preses sekretāre Anna Kononova atbildēja: "Biļešu cenas, iespējams, pazeminās, bet, iespējams – ne. Tas vēl nav noteikts. Mērs pieļauj braukšanas maksas samazināšanu. Ja vēl samazinās uzņēmuma administratīvos resursus, tas varētu pozitīvi ietekmēt biļešu cenas."

Uzņēmumā ir veikta optimizācija un arī audits. Tā rezultātus sola publiskot šonedēļ. Rīgas satiksmei jau bija uzdots samazināt administratīvos izdevumus. Tas izdarīts pērn, un šie izdevumi sarukuši par pusmiljonu latu. Arī uzņēmuma vadības algas ir samazinātas vairāk nekā uz pusi. Tagad N. Ušakovs saka – vasarā Rīgas satiksmē noīsinās direktorus, par vienu miljonu latu samazinās administratīvos izdevumus, pārskatīs e-talona sistēmas apkalpošanas izmaksas.

Sabiedriskā transporta uzņēmumā ir 12 direktoru, informē Rīgas satiksmes preses sekretārs Viktors Zaķis. Jāatgādina, ka pagājušajā gadā šis uzņēmums strādāja ar miljons latu peļņu, kas bija ievērojami mazāk nekā 2008. gadā – 5,1 miljons latu. Ja direktoru atlaišana un administratīvo izdevumu optimizēšana tiešām notiks, tad, gods kam gods, N. Ušakovs būs izpildījis savu gada sākumā doto solījumu pēc iespējas samazināt Rīgas satiksmes tēriņus un, kā liecina skaitļi, arī peļņu. "Rīgas satiksmē tiek veikti vairāki pasākumi, kas dod finanšu līdzekļu ekonomiju. Tā rezultātā veidojas pamats Rīgas domes priekšsēdētāja izteikumiem par to, ka nākotnē varētu tikt samazinātas biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā. Tomēr vienlaikus jāatgādina, ka šis domes deputātu lēmums un gala vārds, izvērtējot visas iespējas, ir Rīgas domes ziņā," saka Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens. Tāpat kā līdz šim, šis būs tikai un vienīgi politisks lēmums, uz ko norāda Saeimas vēlēšanas rudenī.

Iespējamais braukšanas tarifa samazinājums iepriecinātu tikai 35 procentus no visiem Rīgas satiksmes klientiem, jo pārēji 65 procenti jau saņem lielākas vai mazākas atlaides. Viņiem tarifs tika saglabāts iepriekšējā līmenī, kad uzņēmumam pagājušā gada beigās dome atļāva paaugstināt maksu par vienu braucienu līdz 50 santīmiem.

***

UZZIŅAI

• No šā gada 1. janvāra braukšanas maksa Rīgas satiksmes sabiedriskajā transportā – autobusos, trolejbusos un tramvajos – tika paaugstināta par 25 procentiem jeb ceturto daļu un ir 50 santīmu.

• Iegādājoties braukšanas biļeti pie transportlīdzekļa vadītāja, jāmaksā 70 santīmu.

• Jau ir samazināts sabiedriskā transporta reisu skaits nepietiekamā finansējuma dēļ.

• 2009. gadā pašvaldības dotācija Rīgas satiksmei bija 51,5 miljoni latu, bet šogad paredzēti 45 miljoni latu.

Svarīgākais