Ušakovs pieļauj braukšanas maksas samazināšanu Rīgas sabiedriskajā transportā

Braukšanas maksu Rīgas sabiedriskajā transportā varētu samazināt atpakaļ līdz 40 santīmiem, intervijā aģentūrai LETA pieļāva Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Ušakovs norādīja, ka to varētu izdarīt, pateicoties veiktajai optimizācijai un auditam pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumā "Rīgas satiksme".

Pēc Rīgas mēra teiktā, audits bija pasūtīts pagājušā gada beigās un rezultāti šonedēļ varētu būt gatavi. "Tas nozīmē, ka vasarā mēs direktorus samazināsim uz pusi. Vēl par miljonu samazināsim administratīvos izdevumus, un varēs ņemt vērā arī to, kas bija samazināts jau uz šo gadu. Sakārtosim," solīja Ušakovs.

Ušakovs norādīja, ka viņam ir svarīgi sakārtot šo jomu un, iespējams, atgriezties pie jautājuma par biļešu cenu samazināšanu. "Ja mēs redzēsim, ka efektīvāk tiek tērēta nauda visām administratīvajām lietām, ka efektīvāk un saprotamāk tiek tērēta mazāka nauda e-talonu apkalpošanai, mēs saliksim visu kopā un vēl varam pavilkt atpakaļ uz tiem 40 santīmiem."

Domes priekšsēdētājs atzina, ka būtiski ir samazināt dotāciju "Rīgas satiksmei", bet samazināt cenas no sociālā viedokļa būtu svarīgāk.

"Būtu ārkārtīgi interesanti samazināt cenas 1.septembrī, mēnesi pirms vēlēšanām, bet tik ātri nesanāks," sacīja Rīgas mērs.

Ušakovs gan piebilda, ka iepriekš veiktais desmit santīmu paaugstinājums braukšanas maksai ir skāris tikai 35% no pasažieriem, jo 65% braukā ar atlaidēm un tās ir saglabātas iepriekšējā līmenī. "Ne tieši procentuālajā, bet absolūtajos skaitļos. Tas nebija viegli."

Kā ziņots, no šā gada 1.janvāra braukšanas maksa "Rīgas satiksmes" sabiedriskajā transportā - autobusos, trolejbusos un tramvajos - paaugstināta par 25% jeb ceturto daļu un sasniegusi 50 santīmus.

Iegādājoties braukšanas biļeti pie transportlīdzekļa vadītāja, jāmaksā par 20 santīmiem vairāk un jāšķiras no 70 santīmiem.

Rīgā finansējuma trūkuma dēļ jau ir samazināts sabiedriskā transporta reisu skaits.

2008.gadā pašvaldības dotācija "Rīgas satiksmei" bija 47,7 miljoni latu, 2009.gadā tā bija aptuveni 51,5 miljoni latu, bet šogad dotācija paredzēta 45 miljonus latu liela.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un biržas "NASDAQ OMX Riga" 2009.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" "Rīgas satiksme" ar uzņēmuma vērtību vērtību 201,29 miljoni latu ierindojas 11.vietā. 2008.gada pētījumā "Rīgas satiksme" ar uzņēmuma vērtību 111 miljoni latu ierindojās 21.vietā, bet 2007.gada pētījumā uzņēmums ar vērtību 99,24 miljoni latu bija 27.vietā.

Svarīgākais