Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas ielās mēž smiltis

© Ekrānšāviņš no avīzes

Rīgas ielas tiek attīrītas no ziemā izkaisīto smilšu tonnām. Kopumā Rīgā brauktuvju attīrīšana no smiltīm ir jāveic gandrīz 1500 kilometru apjomā. Plānots, ka darbi tiks pabeigti līdz aprīļa beigām.

Tāpat kā katru gadu vispirms tiek tīrītas maģistrālās ielas, pēc tam - mazāk nozīmīgu ielu brauktuves. Smilšu un nogulšņu savākšana ir nepieciešama, lai mazinātu gaisa piesārņojumu pilsētā. Sausā laikā ne tikai vējš sagriež putekļu vērpetes, bet arī automašīnas uzsit gaisā smilšu mākoņus. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija liecina, ka, iestājoties siltākam un sausākam laikam, pasliktinājusies gaisa kvalitāte atsevišķās Rīgas teritorijās. Brīvības ielā suspendēto cieto daļiņu, to skaitā putekļu, daudzums gaisā pārsniedzis Eiropas Savienības direktīvā un Latvijas Ministru kabineta noteikumos minēto robežlielumu cilvēka veselības aizsardzībai. Savukārt sliktākā gaisa kvalitāte Rīgas centrā novērota no 28. februāra līdz 7. martam, kā arī marta otrajā pusē - periodos, kad valdīja auksts un sauss laiks, informē ziņu aģentūra LETA. Tā notiek ik gadu pavasarī, jo ziemā uz brauktuvēm un tiltiem uzkrājas smilts un sāls putekļi. Piesārņojums ar putekļiem Rīgā nav pats būtiskākais, tomēr, pastāvīgi ieelpojot lielu daudzumu sīku cieto daļiņu, palielinās risks iegūt sirds un asinsvadu slimības, elpošanas orgānu slimības un vēzi.

Kad no smiltīm būs attīrītas maģistrālās ielas, pārvadi un tilti, tad smiltis vāks rajona nozīmes ielās. Pēc brauktuvju attīrīšanas no smiltīm tiks sākta regulāra to tīrīšana. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs sacīja, ka, pēc iepriekšējo gadu pieredzes un ievērojot iedzīvotāju sūdzības, rūpīgāk tiks koptas pieturvietas, bet vasarā intensīvāk laistīs ielas, lai samazinātu putekļu daudzumu.

Rīgas domes Satiksmes departaments atgādina, ka smiltis, kas sakrājušās uz gājēju ietvēm, atbilstoši saistošajiem noteikumiem Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi ir jātīra pieguļošo zemju īpašniekiem.