Ušakova padomnieks ieguvis īpašas pilnvaras autostāvvietu izmantošanā

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) ārštata padomnieks juridiskajos jautājumos un zvērināts advokāts Jānis Dzanuškāns, pārkāpjot auto novietošanas noteikumus, šodien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Dzanuškāna privātās automašīnas logā redzama ne vien Rīgas domes darbinieka autostāvvietas atļauja, bet arī Iekšlietu ministrijas (IeM) izsniegta atļauja. Kā raidījumam paskaidroja Iekšlietu ministrijas pārstāvis Mareks Matisons, šādas atļaujas tiekot piešķirtas tikai ministrijas darbiniekiem un atļaujot stāvēt pie IeM padotības iestādēm.

Dzanuškāns nav ministrijas darbinieks, tādēļ šādai atļaujai viņam nevajadzētu būt. Tomēr kā noskaidroja "De facto", pēc mēra lūguma, Rīgas dome rakstījusi iesniegumu IeM, lai Dzanuškānam šādu caurlaidi piešķirtu. Vaicāts kādi īpaši pienākumi Dzanuškānam kā mēra ārštata padomniekam veicami ministrijas padotības iestādēs - zvērināts advokāts bija izvairīgs, norādot vien, ka tie esot "daudz un dažādi", taču visi šie pienākumi saistīti ar viņa darbību kā mēra padomniekam nevis kā advokātam.

"De facto" norāda, ka ministrijas caurlaide automašīnās logā varētu likt atmaigt gan policistiem, gan "Rīgas Satiksmes" kontrolieriem. Raidījuma rīcībā nonākusi arī fotogrāfija, kurā redzams, ka Dzanuškāns ar ministrijas caurlaidi pamanījies apstāties Aizsardzības ministrijai paredzētajā stāvvietā, kas atrodas tieši zem viņa advokāta biroja logiem.

Sākumā gan Dzanuškāns šādu faktu noliedza, bet, aplūkojis fotogrāfjas, atzina, ka katram gadoties kļūdīties.

24.maijā "De facto" filmēšanas grupa fiksēja Dzanuškāna auto novietotu maksas stāvvietā netālu no Rīgas domes, par ko mēra padomnieks nebija samaksājis. Raidījums sazinājās ar "Rīgas Satiksmes" kontroles dienestu, kas solīja pusstundas laikā ierasties un atbilstoši rīkoties, tomēr tas nenotika arī stundas laikā. Tajā dienā esot bijuši vien pieci kontrolieri un resursi nav ļāvuši pie pārkāpēja ierasties, skaidroja uzņēmumā.

To, ka Dzanuškāna automašīnas numurs ir kādā īpaši saudzējamo auto sarakstā "Rīgas satiksme" kategoriski noraidīja, norādot, ka Dzanuškāna auto esot sešas reizes bloķēts un viņš kontrolieriem esot ir biežs klients.

Uz raidījuma jautājumu, kā biežie pārkāpumi saistāmi ar kvalitatīvu viņa pienākumu pildīšanu esot Rīgas mēra ārštata padomniekam juridiskajos jautājumos un tātad arī tiesību normu pārzināšanu, Dzanuškāns atbildēja, ka tā gadās ikvienam.

Svarīgākais