Gerhards gatavs atcelt Rīgas domes lēmumu ierobežot deputātu jautājumus

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Ņemot vērā šā gada 1. martā masu medijos publicēto informāciju par Rīgas domes sēdē pieņemto lēmumu saistībā ar ierobežojumu noteikšanu domes deputātu uzdodamo jautājumu skaitam, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards uzsver, ka gadījumā, ja Rīgas domē, pieņemot minētos nolikuma grozījumus, ir pārkāpti demokrātijas principi - lēmums tiks atcelts, vēsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Ministrs K.Gerhards: „Ikviens domes deputāts - gan no pozīcijas, gan no opozīcijas, pārstāv savu vēlētāju intereses - ja iespēja uzdot jautājumus no pozīcijas puses tiek vienpusēji ierobežota, tad opozīcijas deputātam tiek liegta iespēja pilnvērtīgi piedalīties domes sēdēs un lēmumu pieņemšanā. Demokrātiskā valstī deputātam ir tiesības uzdot tik daudz jautājumu - gan ziņotājam, gan iesniedzējam, kamēr deputāts ir guvis pārliecību, ka attiecīgais domes lēmums tiks pieņemts atbilstoši normatīvo aktu prasībām un sabiedrības interesēs.”
Latvijas Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likums nosaka, ka deputātam ir balsstiesības visos jautājumos, kurus izskata domes sēdēs, kā arī to, ka domes sēdē deputātam ir tiesības piedalīties debatēs, uzdot jautājumus, sniegt uzziņas. Savukārt Valsts pārvaldes iekārtas likums nosaka, ka par koleģiālas institūcijas pārvaldes lēmuma lietderību un tiesiskumu atbild tie koleģiālas institūcijas locekļi, kas balsojuši, ja vien kāds no viņiem nav īpaši pieprasījis lēmuma pieņemšanas protokolā fiksēt savus iebildumus. Turklāt norādāms, ka deputātu jautājumu uzdošanas ilgumu un uzdoto jautājumu skaitu ierobežot nedrīkstētu, jo domes sēdē izskatāmo jautājumu apjoms un būtība var krasi atšķirties.
Šobrīd Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nav saņēmusi Rīgas pilsētas domes grozījumus nolikumā, kas atbilstoši masu medijos izskanējušajai informācijai paredz noteikt un ierobežot deputātu tiesības uzdot jautājumus, pārtraukumu ilgumu un biežumu, kā arī deputātu galavārda vai secinājumu izteikšanu. Pēc nolikuma grozījumu saņemšanas, VARAM veiks grozījumu izvērtēšanu pēc būtības un sniegs atzinumu atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Latvijā

Latvijas Eksportētāju asociācijas “The Red Jackets” darba svētkos ar devīzi “Eksporta barometrs 2024” telekomunikāciju uzņēmuma “Latvijas mobilais telefons” viceprezidents Ingmārs Pūķis nāca klajā ar tādu aprēķinu, ka eksporta vērtība uz vienu Latvijas iedzīvotāju ir 2,5 reizes lielāka nekā uz vienu Ķīnas iedzīvotāju.

Svarīgākais