SALA SEKAS: Skolas strādā dežūrrežīmā, patversmes – uz pilnu klapi

© F64

Sinoptiķi savā prognozē šai nedēļai brīdinājuši par vēl lielāku aukstumu, nekā jau esam piedzīvojuši. Nakts un rīta stundās gaidāms stiprs sals līdz -25…-27 grādiem, bet pastāv neliela varbūtība, ka vietām Latvijā termometra stabiņš var noslīdēt līdz -30 grādu atzīmei.

Kaut arī lielā salā bērniem ir tiesības skolu neapmeklēt, Rīgā skolas strādās dežūrrežīmā. Savukārt, redzot, sastopot bezpajumtniekus vai zinot, kur viņi pulcējas, iedzīvotāji tiek aicināti zvanīt gan policijai, gan Rīgas patversmes mobilajai brigādei.

Jo aukstāks laiks ārā, jo vairāk cilvēku izmanto patversmes. Visvairāk - 728 cilvēki - patversmēs bija 24. februārī. Policisti februārī ik dienu patversmēs nogādājuši 14-29 cilvēkus. Patversmēs vietu skaits ir pietiekams, lai varētu uzņemt pat 1000 cilvēku dienā. Rīgā īslaicīgu patvērumu septiņās patversmēs izmanto vidēji 700 cilvēku dienā.

Tur viņi var ne tikai nomazgāties, bet arī saņemt siltus apavus un apģērbu, ko iegādājusies pašvaldība un kas tiek arī ziedoti. Nereti cilvēki patversmē nonāk, apauti tikai sandalēs, bet no tās aiziet siltos zābakos. Pašlaik patversmēs var uzturēties arī dienā un cilvēki alkohola reibumā. Mazliet sasildījušies tiek uzņemti gandrīz katrā patversmē, izņemot Zilā krusta patvērumu, bet tiem, kuri ir pār mēru sareibuši, vieta atrodas biedrības Latvijas

Sarkanais Krusts naktspatversmē Gaiziņa ielā 7.

Rīgas skolas netiks slēgtas, bet darbosies dežūrrežīmā, ja uz skolu būs atnākuši vien nedaudz audzēkņu. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments informē, ka bērni vecumā līdz 12 gadiem var neapmeklēt skolu, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -20 grādiem, savukārt bērni, kuri vecāki par 13 gadiem, uz skolu var neiet, ja gaisa temperatūra ir zem -25 grādiem. Ja sala dēļ skolā ir pustukšas klases, tad mācību programma tiek atkārtota, bet netiek apgūta jauna mācību viela.

***

KĀ RĪKOTIES, KĀ PALĪDZĒT

Par bezpajumtniekiem darba laikā var informēt:

• Rīgas patversmes mobilo brigādi pa tālruni 27023550 (pirmdienās, trešdienās, piektdienās plkst. 8.30-17.00, otrdienās, ceturtdienās plkst. 10.30-19.00 un sestdienās plkst. 8.30-17.00);

• zvanot uz Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 (pirmdienās, otrdienās, trešdienās, ceturtdienās un piektdienās plkst. 9.00-17.00, piektdienās no plkst. 9.00 līdz 16.00).

Ārpus darba laika - zvanīt policijai pa tālruni 110 vai pa ārkārtas situāciju tālruni 112.

Iedzīvotāji aicināti ziedot tīras un siltas drēbes, apavus, segas, šalles, cimdus, cepures. Ja bezpajumtnieks atsakās doties uz patversmi, mobilās brigādes darbinieki viņam iedod gan segas, gan apģērbu un apavus. Mantas var nodot Rīgas patversmē Maskavas ielā 208 un Katoļu ielā 57 vai jebkurā no patversmēm.

Dienas centrs bezpajumtniekiem Katoļu ielā 57 turpinās strādāt arī brīvdienās 3., 4., 10., 11. martā no plkst. 9 līdz 17.00.

Avots: Rīgas dome



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais